Markkinakommentit

Sijoittaja, varo Manner-Kiinan osakemarkkinoita

Shanghain pörssi on varainhoitotalo Eliten mukaan ”Villi-Itä”, jonne se ei tällä hetkellä halua sijoittaa lainkaan.

Kiinan osakemarkkinoiden ennennäkemätön turbulenssi on ollut Kreikan kriisin ohella yksi viime aikojen kuumimmista aiheista sijoitus- ja talouslehdistössä.

Shanghai Composite -osakeindeksi lähti rajuun nousuun maaliskuu alussa ja kipusi hieman yli 3200 pisteestä peräti lähes 5200 pisteeseen kesäkuun alkupuoliskolla.

Romahdus oli yhtä raju kuin mitä oli nousukin. Muutamassa viikossa osakeindeksin arvosta on sulanut lähes 30 prosenttia.

Shanghai-Composite-Kiina-osakemarkkinat-072015

Hongkongin pörssi ei ole kokenut lähimainkaan yhtä dramaattisia käänteitä.

Shanghain ja Hongkongin pörssien välillä on selkeitä rakenteellisia eroja, joiden vuoksi Manner-Kiinassa sijaitsevan Shanghain pörssin osakemarkkinat voivat tuottaa tietämättömille sijoittajille yllätyksiä.

Esimerkiksi varainhoitoyhtiö Elite ei sijoita tällä hetkellä lainkaan Manner-Kiinan osakemarkkinoille. ”Manner-Kiinan ja Hongkongin osakemarkkinoiden rakenteelliset erot ovat arvostusten ohella suurin syy sille miksi emme tällä hetkellä sijoita mannerkiinalaisiin osakkeisiin”, Elite toteaa heinäkuun markkinakatsauksessaan.

Siinä missä ulkomaisilla sijoittajilla on vapaa pääsy Hongkongin pörssiin ja muun muassa lyhyeksi myynti on sallittua, voi Eliten mukaan Shanghain pörssiä edelleen pitää ulkomaisen sijoittajan näkökulmasta eräänlaisena villinä itänä.

Eliten mukaan monesti merkittävääkin velkavipua hyödyntävät yksityissijoittajat vastaavat pitkälti Shanghain pörssin kaupankäynnistä.

Shanghain pörssissä on myös muita ongelmia. ”Lisäksi Shanghain pörssissä on yksittäisen osakkeen hinnan päivämuutos rajattu 10 prosenttiin, jolloin markkinaliikkeiden ollessa suuria, voi kaupankäynti kuihtua käytännössä kokonaan”, Elite toteaa. Sijoittajat eivät välttämättä pysty myymään osakkeitaan, mikäli ostajat pitävät 10 prosentin arvonlaskua riittämättömänä.

”Jos sijoittajan täytyy myydä osakkeita sijoitusvelkansa takaisinmaksuun eikä kauppaa hintarajan vuoksi voi käydä, voi myyntipaine kasvaa entisestään”, Elite jatkaa. Markkinaliikkeiden vaimentamiseen suunniteltu sääntö voi itse asiassa lisätä heiluntaa osakemarkkinoilla.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös