Kumppaniblogit

Kannattaako sijoittaa markkinan tahtiin vai pyrkiä kontraamaan?

Kun asiaa tarkastellaan pitkällä aikavälillä, niin on hyvin vaikeaa saavuttaa erinomaisia tuloksia tekemällä samoja asioita kuin kaikki muutkin.

Nousumarkkinassa sijoittaminen tuntuu helpolta ja hauskalta, eikä myyminen tunnu järkevältä vaihtoehdolta. Jos olen varovaisempi kuin kaverini, niin jään markkinoiden noustessa paitsi tuotosta ja häviän tuottovertailussa.

Vilkaisu historiaan saattaa auttaa hahmottamaan keskinäisen kilpailun ja laumakäyttäytymisen tuomia ongelmia.

Sel_fi_21.7.2015.png

Sijoittajien enemmistö päätyi lauman mukana maksamaan selvää ylihintaa osakkeista vuosina 1999 ja 2006-2007. Meillä ei ole tarkkaa (toimivaa) mittaria arvioida tämän hetken hintatasoa tarkasti, mutta kuplan riski on kasvanut.

Tämäkin nousumarkkina päättyy joskus, eikä loppu tule olemaan kaunista katsottavaa. En ole pessimisti, mutta ihmisen toiminnan seurauksena saamme toistuvasti nauttia kuplista ja romahduksista. Kun tiedämme kuplien ja romahdusten olemassaolon, niin kuinka sijoittajan olisi parasta itse toimia? Mennä lauman mukana, kun käännettä ei vielä ole näköpiirissä? Vai varautua romahduksen varalle jo hyvinä aikoina, vaikka lyhyellä aikavälillä varautuminen heikentääkin tuottolukuja?

Mika Hyttinen
Sijoituskirjailija
Artikkeli on julkaistu alunperin Tinpie-sivustolla 6.8.2015.
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös