Sijoitusideat

YIT täräytti mallisalkkumme kärkeen

Elokuu oli Helsingin pörssissä synkkä. OMX Helsinki Cap laski peräti 8,2 prosenttia. Suomi Fundamentti -mallisalkkumme laski 6,4 %.

Suomi Fundamentin alkuvuosi edelleen selvästi positiivinen. Suomi Fundamentti voitti elokuussa indeksin. Koko vuotena mallisalkkumme on tuottanut 25,1 % ja OMX Helsinki Cap -indeksi 7,3 %. Tuottoero mallisalkkumme hyväksi tältä vuodelta on siten selvä. Mallisalkun koko historia on myös voitokas.

20150831-suomifunda-tuottokehitys

Salkun uusi TOP-3

1. YIT 2. Affecto ja 3. HKScan. Mielenkiintoinen tulokas on Exel, joka nousi kuudenneksi.

YIT kärsii rakentamisen heikoista näkymistä. Tästä tosin on tullut ristiriitaista tietoa. Tilastokeskuksen luvut kertovat rakentamisen alamäen jatkuvan. Rakennusteollisuus taas ennakoi pohjakosketuksen olevan takana päin. YIT on kuitenkin laadukas yhtiö, joka osaa hyödyntää markkinakäänteen, kun tämä tapahtuu. Varovainen sijoittaja arvioi itse, milloin rakentamisen käänne tapahtuu ja lisäilee laadukkaita yhtiöitä salkkuun sopivissa erissä.

YIT:n osake on edullinen, jos käytetään esim. vuoden 2013 tulosta. Yhtiön oikaistu liiketulos oli tällöin 154 M€ ja oikaistu EPS 0,85 €. Osinkoa yhtiö jakoi 0,38 €. Jos YIT:n olettaa pääsevän näihin lukuihin vuoden 2016 tai 2017 aikana ovat tunnusluvut seuraavat:

  • P/E = 6,0
  • Osinkotuotto-% = 7,4 %
  • P/B = 1,1 (käyttäen taseen tämän hetkistä omaa pääomaa)

Sijoittajat ovat olleet pettyneitä Affecton liikevaihdon ja tilauskannan kehitykseen. Tulos on kehittynyt erinomaisesti, mutta osakkeen kurssi on laskenut. Affecton liikevaihto oli toisella kvartaalilla 30,8 M€ (ennuste 29,1 M€) ja liiketulos 2,9 M€ (ennuste 2,1 M€). Lisenssiliikevaihto puolittui vertailukaudesta. Baltia eteni erinomaisesti. Tilauskertymä oli edelleen vuoden takaista alhaisempi ja tilauskanta 43,3 MEUR oli selkeästi viime vuotta alhaisempi (48,1 MEUR). Markkinakysyntä Suomessa ja Tanskassa on heikentynyt. Vuoden 2015 liikevaihdon arvioidaan olevan alle viime vuoden tason. Liikevoiton arvioidaan kasvavan vuonna 2015.

Kurssi kääntyy, jos tilauskanta kääntyy nousuun sillä alempi liikevaihto alkaa jossain vaiheessa näkyä myös tuloksessa. Affectolla on hyvä osinkohistoria. Osinkoa on maksettu joka vuosi 10 vuoden ajan. Viime vuodelta maksettiin 0,16 euroa. Jos osinko pidetään ennallaan, tarjoaa Affecto yli 5 %:n osinkotuoton.

HKScanilla on matkaa huhtikuisiin kurssihuippuihin 50 %. Osaketta nosti silloin ”ylisuuri” osinko. Lihamarkkinassa on edelleen haasteita, mutta yhtiön liiketoiminta on edennyt analyytikkojen odotusten mukaisesti.

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu päivitetty

Myös Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu on päivitetty. Kärjestä löytyy Raute.

Kotimaisista osakkeista on nyt kohtuu helppo muodostaa järkevä pitkän tähtäimen salkku olettaen, että maailmantalous jatkaa kasvu-uralla ja uusia kriisejä ei eskaloidu. Salkun ytimeksi voi ottaa esim. kuluttoman Nordnet Superrahasto Suomen, jolla saa markkinatuoton. Lue analyysimme Superrahastoista täältä. Toinen edullinen vaihtoehto ytimeksi on Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF. Kolmas vaihtoehto on benchmarkata Suomen parhaita salkunhoitajia. Katso täältä, miten se tehdään.

Loppuosan Suomi-osakesalkusta voi rakentaa käyttäen kehittämäämme Suomalaisten osakkeiden valintatyökalua tai valitsemalla omaan sijoitusfilosofiaan sopivat osakkeet valmiistamallisalkustamme. Sekä mallisalkkumme että valintatyökalumme kärkiosakkeet ovat voittaneet indeksin. Sijoittajan mietittäväksi jää, kuinka usein omaa salkkua päivittää ja kuinka useaan osakkeeseen hajauttaa. Jos päättää hajauttaa viiteen osakkeeseen, kannattaa sijoitukset tehdä eri toimialan yhtiöihin, jotta sijoittaja saa jonkinlaista hajautushyötyä.

Tällä hetkellä markkinatunnelmat muuttuvat lähes päivittäin synkästä valoisaan. Seuraa markkinaympäristö -osiostamme, mihin suuntaan riskit kehittyvät. Emme osaa ennustaa, mihin kurssit lyhyellä tähtäimellä liikkuvat. Hyvään lopputulokseen on usein päässyt, kun on ollut valmis ostoslista ja uskaltanut ostaa, kun veri virtaa markkinoilla ja ajoittanut ostot useampaan ajankohtaan.

Artikkeli on alunperin julkaistu Sijoittaja.fi-sivustolla 1.9.2015.
Kommentoi
Ylös
>