Kumppaniblogit

Osakemarkkinoiden näkymät tällä hetkellä

Miltä osakemarkkinoiden tulevaisuus näyttää juuri nyt?

Tänään eräs strategi arvio tulevaa seuraavasti:

Osakkeiden vuosikymmen jatkuu vuoteen 2017 asti.

”Kun Fedin viitekorot ovat alhaalla ja rahapolitiikka on hyvin elvyttävää, osakkeiden tuotot ovat historiassa olleet erinomaisia, keskimäärin 14,5 prosenttia vuodessa”, xxx kirjoittaa.

”Kun Fed rupeaa nostamaan korkoja, osakkeiden tuotot maltillistuvat, mutta säilyvät edelleen parhaana sijoitusluokkana, noin 5,5 prosenttia vuodessa. Vasta kun Fedin koronnostot iskevät Yhdysvaltain omaan talouteen ja esimerkiksi ylivarojen eläneisiin kuluttajiin ja sijoittajiin, pitää osakkeita todella myydä.”

xxx arvioi, että nyt meneillään olevassa syklissä kriittinen taso Fedin viitekorolle voi olla noin kolme prosenttia. Siihen Yhdysvaltain keskuspankki päässee vuoden 2017 lopussa. Siihen asti osakkeet pysyvät sijoitusluokista parhaana. (Kauppalehti.fi)

En missään tapauksessa väitä, että edellä esitetty arvio olisi väärä, mutta en voi tietää sitä oikeaksikaan. Itse en omassa sijoittamisessani tutki aikaisempien koronnostojen vaikutuksia, koska sijoittaminen on minulle riittävän haastavaa muutenkin. Pyrin etsimään yhtiöitä, joiden arvo on pörssihintaa suurempi. Kun tällainen löytyy, niin olen valmis ostamaan, mutta Fedin korkopäätöksellä ei ole vaikutusta päätökseeni.

Minä en yritä etsiä sopivaa hetkeä osakeostoille. Tänäänkin on hyvä päivä ostaa osakkeita, jos löytää yhtiön, jossa sijoitus tuottaa vähintään 10 prosenttia vuodessa. Ei tasaisesti, mutta siten, että pääoma kasvaa 2,5-kertaiseksi kymmenessä vuodessa. Jos tunnistat tällaisen sijoituskohteen, niin odottelu tuntuu hassulta idealta ja sitä sen onkin. Toisaalta osakkeen ostaminen sen vuoksi, että odottaa kurssinousun vielä jatkuvan kuulostaa kovin vieraalta ajatukselta. Osakehintojen nousu on laskenut osakemarkkinan tuotto-odotusta ja nostanut tappioriskiä. Olen siis entistäkin tarkempi ostojeni kanssa, mutta vältän olemasta liian varovainen.

En varsinaisesti halua antaa konkreettisia sijoitusvinkkejä, mutta esimerkin kautta ajatukseni avautuu paremmin. Ostin keskiviikkona kesken messupäivää lisäerän Fortumia, vaikka en pidä Fortumiin liittyvästä epävarmuudesta. Koko toimialan tulevaisuus on täynnä kysymysmerkkejä, eikä valtio enemmistöomistajana houkuttele sekään. En siis ole rakastunut Fortumin osakkeeseen, mutta arvioni mukaan yhtiö on arvokkaampi kuin sen hinta pörssissä. Ja tämä riittää minulle ostopäätöksen kriteeriksi. Minulle riski ei ole sitä, että Fortumin osake jatkaa laskuaan. Riski on sitä, että arvioni Fortumin arvosta osoittautuu vääräksi ja tuotto jää negatiiviseksi, koska maksoin liikaa.

Minun ohjeeni sijoittajille on se, että etsi aliarvostettuja yhtiöitä itse tai ulkoista tehtävä fiksulle varainhoitajalle tai rahastolle. Ja varo asiantuntijoita, joilla on selkeä näkemys tulevasta kurssikehityksestä.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

1 kommentti
 • Tapio Haavisto sanoo:

  Osakemarkkinoiden näkymät tällä
  hetkellä

  Palstan kirjoittajan ”ohje sijoittajille on se, että etsi aliarvostettuja yhtiöitä itse tai ulkoista tehtävä fiksulle varainhoitajalle tai rahastolle. Ja varo asiantuntijoita,
  joilla on selkeä näkemys tulevasta kurssikehityksestä.”

  Edelliseen toteamukseen liittyi maininta Fortumin osakkeiden ostosta? Lienee lupa olla sellainen ”asiantuntija”, jolla on hieman negatiivinen käsitys Fortumin tulevista näkymästä. En siis halua ottaa kantaa tämänkään osakkeen tulevaan kurssikehitykseen, mutta pelkään sen olevan hyvin epävarmalla pohjalla.

  Syynä arvioon on se, että sähkön hintanäkymät eivät taida olla kovinkaan ruusuiset. Onko nähtävissä Suomessa tai pohjoismaissa suurta sähkön kysynnän kasvua? Ei välttämättä, kun teollisuus ajaa vajaalla ja vienti yskii keskeisillä suurilla sähkön kuluttajilla?

  tapio.haavisto@siop.fi

 • Ylös
  >