Indikaattorit

Ennakoivatko piensijoittajat suhdannekäännettä parempaan?

Piensijoittajat tankkasivat marraskuussa ”etusyklisiä” osakkeita.

Lokakuun tavoin nousujohteisena jatkunut yleinen kurssikehitys innoitti suomalaisia piensijoittajia keventämään osakepainoaan marraskuussa, kertoo Nordnet tiedotteessaan.

Osakekauppojen määrä rajussa laskussa

Kuukauden nettomyynnit ylsivät 69,9 miljoonaan euroon. Nordnetin mukaan yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien (Nordnet, FIM, Nordea, Pohjola, UB) kautta tehtyjen osakekauppojen euromääräinen vaihto laski marraskuussa peräti 45,3 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Helsingin pörssin yhteenlaskettu vaihto putosi vuodentakaisesta marraskuusta vähemmän, 7,9 prosenttia. Online-välittäjien kauppamäärät laskivat edelliskuusta euromääräisesti 35,6 prosenttia. Koko pörssin osalta kauppamäärät niiasivat 19,9 prosenttia.

Edellisvuoden vertailukaudesta koko pörssin kauppojen kappalemäärät kasvoivat 17,4 prosenttia. Yksityissijoittajien kauppoja toteutettiin 4,5 prosenttia viime vuoden marraskuuta enemmän. Koko pörssissä kauppamäärät putosivat viime kuusta 12,6 prosenttia. Yksityissijoittajilla lasku oli 6,9 prosenttia.

Piensijoittajilla uusi suosikkiyhtiö

Nokian valtakausi on päättynyt, ja Fortumista on tullut kansan uusi kestosuosikki.

Yhtiön osake oli marraskuussakin suomalaisten piensijoittajien ylivoimaisesti netto-ostetuin osake, nyt jo viidettä kuukautta putkeen, Nordnet kertoo. Juhannuksen jälkeen suomalaiset ovat sijoittaneet Fortumin osakkeeseen lisää nettomääräisesti 342 miljoonaa euroa.

”Fortumissa erityisen kiinnostavaa on yli yhdeksään prosenttiin kohonnut osinkotuotto. Lisämausteen antaa spekulaatio yhtiön verkkomyynneistä pullottavan kassan tulevasta käyttökohteesta. Kuin kirsikkana kakun päällä Fortumin houkuttelevuus on kasvanut potenssissa, kun osakkeen kurssitaso on notkahtanut 20 prosenttia viimeisten kuuden kuukauden aikana”, kertoo Nordnet Suomen maajohtaja Niklas Odenwall .

Ennakoivatko piensijoittajat suhdannekäännettä?

Ostolistan kestosuosikki Fortumin ohella ostokset keskittyivät etusykliseen kiinteistö- ja rakennusalaan.

”Syklinen rakennussektori lähtee yleensä mukaan talouden suhdannenousuun ensimmäisten joukossa”, Odenwall pohtii. Marraskuussa suomalaiset piensijoittajat tankkasivat asunto- ja kiinteistösektorilta Ramirentin, Spondan, YIT:n ja Cityconin osakkeita. Mainitut yhtiöt nousivat Odenwallin mukaan täysin poikkeuksellisesti kuukauden kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukkoon.

”Kun näin moni keskisuuri yhtiö kiilaa koko pörssilistan ostokärjen tuntumaan, on kyse vahvasta kannanotosta Suomen orastavan suhdannekäänteen puolesta kohti parempia aikoja”, analysoi Odenwall.

Kommentoi
Ylös
>