Markkinakommentit

Sijoittajat suosivat osakkeita – korkotuotteiden suosio hiipunut

Sijoitukset ETP-tuotteisiin Euroopassa ovat historiallisen korkealla. Marraskuussa sijoitettiin erityisesti osakerahastoihin, kun taas sijoitukset korkorahastoihin pysyivät ennallaan.

Globaaleihin ETP-tuotteisiin sijoitettiin marraskuussa 28,2 miljardia dollaria. Vuoden 2015 kumulatiiviset sijoitukset ovat nousseet jo 302,4 miljardiin dollariin. Tämä on lähellä vuonna 2014 tehtyä ennätystä. Silloin ETP-tuotteisiin sijoitettiin 345,4 miljardia dollaria. Tiedot selviävät BlackRockin marraskuun ETP-raportista.

Yhdysvaltalaisille osakerahastoille kuukausi oli vuoden paras – niihin sijoitettiin 21,4 miljardia dollaria. Muiden kehittyneiden maiden osakkeisiin sijoittaviin rahastoihin virtasi 6,4 miljardia dollaria. Kehittyvien maiden osakerahastoista poistui 2,5 miljardia dollaria. Tästä suurin osuus oli Kiinaan sijoittavista rahastoista, –2,0 miljardia dollaria.

Korkotuotteiden suosio hiipunut

Vahvan lokakuun jälkeen korkotuotteiden suosio kääntyi, ja niiden nettovirtaukset päätyivät 129 miljoonaa dollaria miinukselle. Eniten poistui Yhdysvaltain valtionlainoista (‒4,5 miljardia dollaria), kun markkinat ennakoivat Yhdysvaltain keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan joulukuussa.

Eurooppalaisten ETP-tuotteiden myötätuuli jatkui marraskuussa. Nettosijoitukset niihin nousivat 3,2 miljardiin dollariin. 2015 on ollut paras vuosi eurooppalaiselle ETP-alalle: tähän mennessä sijoituksia on tehty 73,2 miljardin dollarin verran.

Sijoitukset korkorahastoihin hidastuivat 64,2 miljardiin dollariin. Yrityslainoihin sijoitettiin 1,9 miljardia dollaria, rahamarkkinarahastoista poistui 0,5 miljardia dollaria ja valtionlainarahastoista poistui 1,3 miljardia dollaria. Yrityslainoissa investointiluokan ja high yield -luokan rahastot houkuttelivat edelleen sijoittajia, ja niihin sijoitettiin 0,9 ja 1,0 miljardia dollaria.

Keskuspankkien tiet erkaantuvat

BlackRockin iSharesin Pohjoismaiden-toiminnoista vastaava johtaja Jan Bratteberg kommentoi:

”Sijoitukset globaaleihin ETP-tuotteisiin ovat edelleen matkalla ennätykseen vuonna 2015. Marraskuussa sijoituksiin vaikutti – jälleen kerran – keskuspankkien toisistaan eroavat linjaukset. Kuun edetessä näytti entistä todennäköisemmältä, että Yhdysvaltain keskuspankki nostaisi ohjauskorkoaan joulukuussa. Samalla sijoittajat odottivat Euroopan keskuspankin lisäävän tukitoimiaan. Tästä johtuen Yhdysvaltain ja kehittyneiden maiden osakerahastoihin sijoitettiin runsaasti, kun taas Yhdysvaltain valtionlainat olivat epäsuosiossa.

Lokakuun palautumisen jälkeen Kiinan talouden hidastuminen painoi jälleen kehittyvien markkinoiden osakkeita, eivätkä odotukset Yhdysvaltain keskuspankin koronnostosta auttaneet asiaa. Marraskuussa energiarahastojen kysyntä kasvoi. Sijoitukset saattavat jatkua myös tulevina kuukausina, koska markkinoilla epäillään OPEC-maiden vähentävän öljyntuotantoa.

Sijoitukset ETP-tuotteisiin Euroopassa ovat historiallisen korkealla

Marraskuussa sijoitettiin erityisesti osakerahastoihin, kun taas sijoitukset korkorahastoihin pysyivät ennallaan. Vaikka tänä vuonna leijonanosa kehittyneille markkinoille sijoitetuista varoista on mennyt euroalueen osakkeisiin, marraskuussa sijoittajat hyödynsivät myös mahdollisuuksia muilla markkinoilla eivätkä suosineet kotimarkkinoitaan. Mielestämme tämä voi muuttua, sillä alueen yritykset tekevät tulosta ja markkinat luottavat edelleen EKP:n tukitoimien jatkumiseen.

Korkopuolella olemme nähneet sijoittajien parveilevan lainojen ympärillä. EKP:n valtionlainojen osto-ohjelman jatkuminen painaa pikku hiljaa sijoittajien riskinottoa alas heidän siirtyessään perinteisistä korkosijoituksista yrityslainoihin.

Pohjoismaissa marraskuun aikana kiinnostus eurooppalaisia osakkeita kohtaan jatkui ja sijoituksia tehtiin myös japanilaisiin osakkeisiin. Korkomarkkinoilla pohjoismaiset sijoittajat suosivat lainoja muiden korkotuotteiden sijaan.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös