Makrotalous

Kiinan kasvu hidastuu – kupla puhkeaa myöhemmin

Kiinan viimeisen neljänneksen BKT-kasvu tuotti hienoisen pettymyksen, arvioi Nordea.

Kiinan koko vuoden kasvu oli alin lukema 25 vuoteen. ”Tämän perusteella raha- ja finanssipolitiikan kevennys viime vuonna ei ihan onnistunut pitämään talouskasvua ennallaan. Suuremman romahduksen ne kuitenkin estivät”, toteavat Nordean ekonomistit Aki Kangasharju ja Marianne Salmimaa Nordean aamukatsauksessa.

Kangasharjun ja Salmimaan mukaan Kiina tukeutuu tänäkin vuonna elvytykseen välittömän kriisin estämiseksi. ”Seurauksena on entistä suuremman kuplan puhkeaminen vähän myöhemmin”, ekonomistit varoittavat.

Maan kasvu jäi odotettua hieman heikommaksi, sillä talous kasvoi vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä 6,8 prosenttia edellisvuodesta, kun markkinat odottivat 6,9 prosentin kasvua. Koko vuoden BKT-kasvu oli 6,9 prosenttia.

Kasvuluvut ovat Nordean ekonomistien mukaan vielä synkemmät kun katsotaan neljännesvuositasolla. ”Viimeisellä neljänneksellä kasvu hidastui 1,6 prosenttiin edellisneljänneksestä. Toisella neljänneksellä vastaava lukema oli 1,9 prosenttia ja kolmannella neljänneksellä 1,8 prosenttia.”

Viime vuonna Kiina luotti elvytyksessä enimmäkseen rahapolitiikan keinoihin. Korkoa leikattiin viisi kertaa, kaikkiaan 125 korkopisteellä.

Kangasharjun ja Salmimaan mukaan osa rahapoliittisesta elvytyksestä meni kuitenkin juanin tukioperaatioiden vaikutusten paikkaamiseen. ”Valuuttavarannon purkaminen vähensi juanien määrää, mitä elvytyksellä kompensoitiin.”

Lisäksi, pienyritysten velkataakka ei ole juurikaan helpottunut. Nordean ekonomistien mukaan kevyt rahapolitiikka pahentaa luottokuplaa ilman, että saavutetaan lyhyen aikavälin kasvua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös