Markkinakommentit

Oksaharju: Pörssin suhdannesykli laskukauden alussa

Osakestrategin ja sijoituskirjailijan Jukka Oksaharjun mukaan osakemarkkinoiden kiertokulku on kääntymässä kohti alkavaan laskukautta.

Oksaharju luokittelee Nordnetblogissa osakemarkkinoiden suhdannesyklit kuuteen eri vaiheeseen:

  1. 1. Nousukauden alku
  2. 2. Nousukauden ydinvaihe
  3. 3. Nousukauden huipentuminen
  4. 4. Laskukauden alku
  5. 5. Laskukauden ydinvaihe
  6. 6. Laskukauden huipentuminen

 

Oksaharjun mielestä tällä hetkellä ollaan loogisesti vaiheessa neljä, eli laskukauden alussa.

”Olen taipuvainen uskomaan näin, siitäkin huolimatta, että nyt nähty pörssisykli ei ole sataprosenttisesti ollut edellä kuvatulla tavalla vaiheen kolme kaltainen, koska pörssinousua on huipentanut tällä kertaa reaalitalouden kukoistamisen sijaan nollakorkopolitiikka ja rankka elvyttäminen”, osakestrategi toteaa.

Osakemarkkinoiden laskukauden alussa pörssikurssien markkina-arvot laskevat edellisen kauden korkeiden arvostuskertoimien kautta. Edellisessä vaiheessa, eli nousukauden huipussa, tehdään osakemarkkinoiden huonoimmat sijoitukset, Oksaharju toteaa. Tämä johtuu suhdannehuipun korkeista osakkeiden arvostuskertoimista.

”Nopeasti heikentyvä markkinatilanne johtaa myös siihen, että uusia pörssilistautujia ei enää ilmesty, minkä lisäksi myös osa vireillä olevista listautumishankkeista saattaa peruuntua pessimismin vallatessa alaa”, Oksaharju kirjoittaa.

Oksaharjun mukaan osa sijoittajista ja pörssimarkkinoiden kommentaattoreista uskottelee vielä laskukauden alussa, että kyseessä on hetkellinen korjausliike, jonka jälkeen osakekurssien suunta on jatkossa vain ylöspäin sileää baanaa pitkin.

Laskukauden alussa houkutteleviksi muuttuneet arvostustasot saattavat näyttää vaarallisen houkuttelevilta.

”Laskukauden alussa yhtiökohtaiset kannattavuudet ja tulokset ovat vielä pääsääntöisesti erinomaisella tasolla. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa nopeasti laskeneet osakkeiden markkina-arvot saavat arvostustasot näyttämään kovin alhaisilta, koska laskentakaavoissa olevat tulokset edustavat vielä yleistalouden, tai elvytystalouden, nousukauden kannattavuustasoa.”

Oksaharjun mukaan myös analyytikoiden seuraavan vuoden tulosennusteet ovat yleensä vielä tässä vaiheessa kasvua osoittavia eli optimistisia, mikä vahvistaa aliarvostuksen harhaa.

Oksaharju uskoo silti, ettei edessä ole vielä perinteinen karhumarkkina tai totaaliromahdus, vaan lähiaikoina tullaan näkemään korkeaa volatiliteettia, eli tuottojen vaihtelua.

”Indeksijoittajalle tuskin on viime vuosien kaltaista herkkua hetkeen tiedossa, mutta aktiivisilla yhtiövalinnoilla sijoitusmenestykseen on edelleen kohtuullisen hyvät lähtökohdat, jos valinnat onnistuvat.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös