Markkinakommentit

Osakemarkkinat ylimyytyjä – ”nousurekyyli on todennäköinen”

Taaleritehtaan sijoitustoimintojen johtajan mielestä sijoitusmarkkinoilla on nyt käynnissä ”kollektiivinen paniikki” ja positiivisen rekyylin todennäköisyys on nyt hyvin korkea.

Taaleritehtaan Samu Langin mukaan kaikkien päämarkkina-alueiden yhtäaikainen kurssiromahdus on merkki kollektiivisesta paniikista, joka on ohjannut kehitystä. Toisistaan poikkeavat talouden fundamentit ovat nyt jääneet vähemmälle huomiolle.

Osakkeet ovatkin ainakin lyhyellä aikavälillä ylimyytyjä.

”Lyhyellä aikavälillä negatiiviset kurssiliikkeet ovat kuitenkin ampuneet yli. Kurssiliikkeiden voimakkuutta kuvastavat RSI-indeksit ovat ylimyydyssä tilassa Yhdysvalloissa, euroalueella ja kehittyvillä markkinoilla”, Lang toteaa Taaleritehtaan artikkelissaan.

Ylimyyntitilanne ja paniikki saattaa johtaa rajuunkin positiiviseen kurssimuutokseen nopeastikin.

Langin mukana kyselytutkimusten perusteella yksityissijoittajien, neuvonantajien ja aktiivisten kaupankävijöiden tunnelmat ovat ennätyksellisen negatiiviset. ”Pessimismi lähtenee jo vuoden 2008 tasoja. Ainakin lyhytaikaisen positiivisen rekyylin todennäköisyys onkin mielestämme hyvin korkea. Uskomme sen realisoituvan jo tämän tai seuraavan viikon aikana.”

Mitä sijoittajat sitten panikoivat?

Langin mukaan sijoittajat pelkäävät Kiinaa. Kenelläkään ei ole vahvaa näkemystä miten sitä pitäisi lähestyä, Lang toteaa. ”Keskusjohtoisena ja osin suljettuna taloutena se pelaa eri säännöillä kuin muut.”

Kiinan negatiiviset vaikutukset länsimaihin saattavat olla kuitenkin vahvasti liioiteltuja.

”Suorat kerrannaisvaikutukset länsimaihin jäävät todennäköisesti myös vähäisiksi. Kiinalla on absoluuttista velkaa suhteessa kansatuotteeseen yli 200 prosenttia. Ulkomaista velkaa on kuitenkin ainoastaan 10 % velkataakasta. Samalla maan vaihtotase on selvästi ylijäämäinen ja valuuttareservit ylittävät moninkertaisesti ulkomaisen velan määrän. Lisäksi pääomavirtoja säännellään. Suoraa vaikutuskanavaa Kiinan velkamarkkinoilta länsimaihin ei siis ole olemassa. Mahdolliset negatiiviset vaikutukset tulevat odotuksia hitaamman kasvun kautta, mutta yksittäistä velkashokkia (vrt. 2008) tuskin nähdään.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös