Rahoitusteoriaa

Tästä syystä öljyn hinnan romahdus myrkkyä osakemarkkinoille

Miksi öljyn hinta on ajanut osakemarkkinat ennätykselliseen romahdukseen alkuvuodesta?

Öljyn hinnan lasku on periaatteessa positiivinen uutinen niille maille jotka ovat öljyn kuluttajia. Halvempi öljy tukee näissä maissa talouskasvua, ja talouskasvun luulisi näkyvän positiivisesti myös osakekursseissa.

Öljyn hinnan raju lasku viime kuukausina on kuitenkin painanut pörssikursseja niin öljyntuottajamaissa kuin öljynkuluttajamaissakin. Esimerkiksi Suomi on öljynkuluttajamaa, ja silti Helsingin pörssi on laskenut siinä missä muidenkin maiden pörssit.

Miksi siis öljyn hinta ja osakekurssit laskevat samanaikaisesti?

Itsenäinen ekonomisti Roger Wessman selventää öljyn, talouskasvun ja osakekurssien riippuvuuksia blogissaan.

Ensinnäkin, osakemarkkinat eivät suoraan heijasta talouskasvua. ”Monesta syystä öljyn hinnan lasku voi olla huono uutinen osakemarkkinoille, vaikka se on positiivinen BKT:n kasvulle. Öljyn hinnan lasku on tulonsiirto yrityssektorilta kotitalouksille, hinnan laskusta kärsivät sektorit ovat yliedustettuina pörsseissä ja lasku voi supistaa osakemarkkinoille suuntautuvien säästöjen määrää”, Wessman selittää.

Eikä pitemmällä aikavälillä öljyn ja osakemarkkinoiden välillä edes ole kovin selkeää riippuvuutta.

Wessmanin mukaan yli ajan on vaikea löytää kovin selkeätä yhteyttä öljyn hinnan ja osakemarkkinoiden kehityksen välillä. ”Tämä on ymmärrettävä koska molempien markkinoiden kehitykseen vaikuttaa moni tekijä, ja niiden välillä on varsin monenlaisia kytköksiä.”

Vaikka yritys hyötyisikin suoraan alentuneesta öljyn hinnasta, saattaa hyöty valahtaa kuluttajille. Wessmanin mukaan esimerkiksi lentoyhtiöiden tuotantokulut laskevat johtuen öljyn halpenemisesta, mutta suuri osa tästä hyödystä välittyy hintojen alenemisen kautta ripeästi kuluttajille.

Kaiken lisäksi öljyn hinnalla on vaikutusta maailman finanssimarkkinoille myös sitä kautta, että öljyntuottajat ovat olleet suuria sijoittajia.

”Pelkästään Saudi-Arabialla ja Norjalla oli vielä vuoden 2013 viimeisellä neljänneksellä yli 50 miljardin dollarin ylijäämä vaihtotaseessa sijoitettavana kansainvälisille rahoitusmarkkinoille. Norjan öljyrahasto on maailman suurimpia osakesijoittajia. Saudien rahojen liikkeistä on vähemmän tietoa, mutta osa siitäkin kantautui varmuudella myös osakemarkkinoille. Tämä sijoitusvirta on ehtinyt, ja Saudeilla oli jo alkuvuonna tarvetta vetää rahaa takaisin”, Wessman toteaa.

Lue koko artikkeli tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös