Asunnot ja kiinteistöt

Sp-Koti: Suomessa ei asuntokuplaa

Sp-Kodin toimitusjohtaja Antti Toivanen ei näe realismia asuntokuplan suhteen Suomessa.

Ruotsissa on viime aikoina puhuttu kovasti esimerkiksi Tukholman asuntokuplasta. Antti Toivanen ei näe ”minkäänlaista realismia” asuntokuplan suhteen Suomessa.

”Hintojen nousutahti ei tue kupla-ajatusta, sillä laajassa mittakaavassa ei yksinkertaisesti ole mitä puhjeta. Alueellinen kupla voisi toki puhjeta, mutta se vaatisi jotain todella merkittävää, kuten väestön muuttoliikkeen kääntymistä toiseen suuntaan ja samanaikaisesti talouden ennusteiden ja mittarien voimakasta sulamista alaspäin”, Toivanen toteaa Säästöpankin tiedotteessa.

Laajamittaisemman kuplan puhkeaminen vaatisi hänen mukaansa Suomessa jonkun tyypin ”poikkeustilaa”.

”Esimerkiksi korkoshokki vaatisi korkojen voimakasta nousua ja Suomen talouden totaalista sulamista samaan aikaan. Meidän pitäisi siis eriytyä ja jäädä jälkeen vielä paljon selvemmin Euroopan muun talouden kehityksestä.”

Toivanen myöntää, että toki oltaisiin vaikeuksissa, jos Suomessa bruttokansatuote ja työllisyysaste tippuisivat alas ja samalla korot pomppaisivat ylös, mutta tämän yhtälön toteutumiseen hän ei millään usko.

”Uskon vain siihen yhtälöön, että luottamus tulevaan on se ratkaiseva tekijä. Jos eläisimme markka-aikaa, voisi enemmänkin mietityttää. Mutta euroalue on korkomielessä selvästi vakaampi ja tässä mielessä se tuo turvaa ääri-ilmiöiltä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös