Markkinakommentit

Tässäkö syy osakkeiden kurssilaskuun?

Alkuvuoden osakemarkkinoiden laskun taustalla on erityisesti Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka, väittää Taaleritehtaan päästrategi.

Osakemarkkinoilla ei ole ollut puhettakaan tammikuuilmiöstä, vaan osakkeiden markkina-arvot ovat tulleet alas rajusti. Esimerkiksi Saksan DAX-osakeindeksin markkina-arvosta on sulanut alkuvuodesta yli 8,6 prosenttia.

Useissa asiantuntijakommenteissa kurssilaskun syyksi on esitetty öljyn hinnanromahdusta.

Taaleritehtaan päästrategi näkee taustalla kuitenkin muita syitä.

Kiinan ja EKP:n liian kireä rahapolitiikka on johtanut liian alhaiseen inflaatioon ja lähes hintojen laskuun globaalisti, Taaleritehtaan päästrategi Tuomas Komulainen arvioi artikkelissaan.

”Tätä on voimistanut vielä Kiinan juanin devalvoituminen viime viikolla, mikä on laskenut raaka-aineiden hintoja entisestään ja aiheuttanut uuden kierteen muiden EM -maiden valuuttojen devalvoitumisessa”, Komulainen toteaa.

Komulaisen mukaan velkaantunut maailmantalous ei kestä hintojen laskua.

”Kiinassa yritykset tottuivat pitkään siihen, että nimellinen talouskasvu (reaalinen kasvu + inflaatio) on 15 – 20 % vuodessa. Tällaisessa ympäristössä lisävelkaantumisen voi hoitaa helposti, mutta nyt Kiinassa nimellinen talouskasvu on vain n. 5 – 8 %”, Komulainen varoittelee.

Päästrategin mukaan varsinkin terässektorilla, teollisuudessa jne. lopputuotteiden hinnat ja kysyntä jopa laskevat, jolloin vanhoja velkoja on hyvin vaikea hoitaa. ”Tämä tekee kiinalaisten yritysten ja koko talouden velkaantumisesta niin pelottavan (n. 250 % BKT:stä).”

Maailmantalous tarvitsisi Komulaisen mukaan nyt korkojen ja/tai pankkien reservivaatimuksen laskua Kiinassa.

”Käsittämättömästi Kiinan keskuspankki (PBOC) ei ole tätä vielä tehnyt. Mahdollisena syynä on, että haluavat ensin rauhoittaa valuuttamarkkinat ennen kuin laskevat viitekorkoaan.”

Komulainen uskoo nyt euroalueen osakkeisiin, jotka saavat nousuvipua EKP:n mahdollisista lisätoimista. Lisäksi euroalueella Eurostoxx 50 -osakeindeksin arvostustaso on nyt houkutteleva – P/E-kerroin on vain 12.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös