Indikaattorit

Sijoittaja, älä hötkyile hermostuneessa markkinatilanteessa

Tilastojen valossa sijoittajien kasvanut pessimismi ei ennakoi osakkeiden tulevaa kehityksen suuntaa, toteaa ekonomisti Roger Wessman.

Kuluva vuosi on alkanut poikkeuksellisen hermostuneissa merkeissä sijoitusmarkkinoilla. Öljyn hinta on romahtanut ja samalla kaikki keskeiset osakeindeksit ovat laskeneet rajusti. Myös volatiliteetti on kasvanut.

Volatiliteetin kasvu näkyy markkinoiden ”pelkokertoimena” tunnetun VIX-indeksin nousuna.

VIX-pelkokerroin-kurssi-012016

Itsenäinen ekonomisti Roger Wessmanin mukaan sijoittajan ei kannata hötkyillä hermostuneessa markkinatilanteessa.

”Vanha totuus, että ei kannata myydä, kun sijoittajien mielialat ovat synkentyneet saa joka tapauksessa tukea historiasta. Sijoittajien pessimismi enteilee toki suuria liikkeitä, mutta liikkeet ovat hivenen todennäköisemmin nousuja kuin laskuja”, Wessman kirjoittaa blogissaan.

”Teorian mukaan sijoittajien hallussa oleva tieto pitäisi jo olla hinnoissa, joten tämän hetkisten mielialojen ei pitäisi ennakoida tulevaisuutta.”

Wessmanin mukaan kolmenkymmenen vuoden havaintojen perusteella ei myöskään osakkeiden kehityksen suuntaa seuraavan kuukauden aikana ole pystytty selittämään merkittävästi sijoittajien pessimismillä.

Tilastojen mukaan itse asiassa korkea pessimismi ennakoi parempaa tuottoa seuraavan kuukauden aikana, ekonomisti toteaa. ”Jyrkkiä laskuja on nähty myös kuin optimismi on olut korkea. Suurimmat nousut sen sijaan on nähty, kun pessimismi on vallannut sijoittajia.”

Tämä havainto ei ole Wessmanin mukaan yllättävä. ”Silloin kun sijoittajat ovat eniten huolissaan todennäköisyys sille, että mielialat kohenevat ja sijoittajat lähtevät ostamaan on kaikkein suurin ja päinvastoin.”

Sijoittajan kannattaa pitää pää kylmänä sijoittajien synkentyneistä mielialoista huolimatta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös