Talouden trendit

Ekonomisti kummeksuu Energiaviraston linjaa sähkön siirtohinnoittelussa

Ekonomisti Roger Wessman ihmettelee, miksi energiavirasto roimasti korotti sähköverkkoyhtiöille sallitun sijoitetun pääoman tuoton, vaikka korot ovat laskeneet?

Viime päivien kohu sähkön siirtohinnasta sai sai alkunsa, kun Caruna Oy ilmoitti nostavansa hintoja keskimäärin 27 prosenttia maaliskuun alusta.

Pari vuotta sitten voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaatii verkonhaltijoita panemaan verkkonsa kuntoon vuoteen 2029 mennessä. Sähkönjakelusta vastaavia yhtiöitä on Suomessa kymmeniä, ja Caruna on niistä suurin.

Caruna kertoo uudistavansa ja kehittävänsä omaa sähköverkkoaan noin 170 miljoonalla eurolla vuodessa.

Energiavirasto vastuulla on valvoa, etteivät siirtoyhtiöt käytä monopoliasemaansa väärin ja peri ylihintaa asiakkailtaan.

Sähkön hinnoittelu perustuu sijoitetun pääoman kohtuullisen tuoton laskentaan.

Itsenäinen ekonomisti Roger Wessman ihmettelee Energiaviraston määrittämää sähkön siirtohinnan laskentamallin muutosta, joka näyttää olevan syynä hinnannousuun.

”Tälle vuodelle sijoitetun pääoman kohtuulliseksi tuotoksi arvioidaan noin kuusi prosenttia. Viime vuonna vastaava tuotto oli runsaat kolme prosenttia, joten tämä korotus pitkälti selittänee ilmoitettuja hinnankorotuksia”, Wessman toteaa blogissaan.

”Ilman laskentatavan muutosta sallittu tuotto olisi päinvastoin laskenut prosenttiyksiköllä kahteen prosenttiin. Muutosta on vaikea perustella järkisyillä”, Wessman kertoo.

Wessmanin mielestä korkeiden hinnankorotusten takana ei siten näytä olevan ainoastaan se, että Suomessa on valittu huono sääntelymalli. ”Energiavirasto on muuttanut ehtoja selkeästi valvottavien hyödyksi.”

Wessmanin mielestä Energiaviraston lahjoitusta verkkoyhtiölle on vaikeata ymmärtää.

”Näyttää siltä, että kun sallittu tuotto johtuen markkinakorkojen laskusta oli putoamassa liian matalaksi, tätä haluttiin korjata. Tämä on sangen outoa, koska kaavan idea nimenomaan on, että kohtuullinen tuottovaatimus heijastaa markkinaolosuhteita. Jos korkotaso on alhainen, niin pääoman kustannus on vastaavasti alhainen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös