Markkinakommentit

FIM: Osakkeet ylimyytyjä, silti suosituksissa alipainossa

Sijoittajien luottamus keskuspankkien aggressiiviseen elvytyspolitiikkaan on rapautumassa.

Maailman keskuspankit ovat harjoittaneet pitkään nollakorkopolitiikkaa ja toteuttaneet ennennäkemättömiä määrällisiä elvytysoperaatioita., toteaa FIM:n sijoitusjohtaja Eelis Hein artikkelissaan.

Heinin mukaan keskuspankkien aggressiivisesta rahapolitiikasta johtuen sijoittajien riskinottohalukkuus on pitkään säilynyt korkealla ja se on johtanut riskipitoisten omaisuuserien ja sijoituskohteiden, kuten osakkeiden, arvojen pitkään jatkuneeseen erittäin suotuisaan kehitykseen.

”Kyseessä on kuitenkin eräänlainen ”sijoitustuottojen lainaaminen tulevaisuudesta” ja ollakseen kestävällä pohjalla vaatii ennen pitkää reaalitalouden fundamenttien kehityksen seuraamisen perässä”, sijoitusjohtaja toteaa.

Viime kevään jälkeen on kuitenkin nähty hidastumisesta kertovia signaaleja etenkin kehittyvissä talouksissa sekä laajemminkin teollisessa toimeliaisuudessa globaalisti.

Vuodenvaihteen jälkeen käynnistyi riskisten omaisuuserien myyntiaalto, kun sijoittajat alkoivat heikentyneiden talousfundamenttien seurauksena kyseenalaistamaan maailmantalouden näkymiä, Hein toteaa. ”Jopa USA:n talouden taantuman mahdollisuudesta on keskusteltu vakavasti. Kuilu on alkanut sulkeutua sijoittajien kannalta ikävämpää kautta.”

Keskuspankkien massiivinen elvytyspolitiikka ei ole kuitenkaan sijoittajien kannalta pelkästään positiivinen asia.

”Keskuspankkien lisäämä likviditeetti on kyllä johtanut riskisten sijoitusten volyymien kasvuun, mutta samanaikaisesti markkinoiden likviditeetti on ollut kuihtumaan päin.”

Sijoitusjohtajan mukaan markkinoiden luottamus keskuspankkien kykyyn toimia loputtomasti talouden heikkouden kompensoijana ja markkinariskien poistajana on siten horjunut. ”Japanin ja Euroopan keskuspankit ovat jo kuluttaneet suuren osan keinovalikoimaansa ja uudet konkreettiset toimet lisäävät riskejä ei-toivotuista seuraamuksista.”

Heinin mukaan osakkeet ovat rajun laskun jälkeen teknisesti ylimyytyjä, jolloin vastakkaiset liikkeet ovat hyvinkin mahdollisia. ”Markkinoiden isojen heilahtelujen uskomme jatkuvan. ”

Entä mitä tapahtuu jatkossa?

”Huonossa skenaariossa markkinoiden kehitys heijastuu negatiivisena vaikutuksena reaalitalouteen, mikä voisi tapahtua etenkin tilanteessa, jossa finanssisektorin stressi lisääntyisi ja toimintakyky heikkenisi. Keskuspankkien toimilla ei olisi vaadittavaa tehoa”, Hein toteaa.

Skenaarion todennäköisyys on FIM:n näkemyksen mukaan sillä tasolla, että FIM kuulu siihen joukkoon, joka näkee jokaisessa laskussa oston paikan.

FIM pysyy malliallokaatiossaan osakesijoitusten osalta alipainossa. Korkosijoituksissa sijoituspalvelutalo alipainottaa luottoriskillisiä lainoja ja kehittyvien maiden lainoja. FIM ylipainottaa valtion lainoja sekä rahamarkkinasijoituksia ja käteistä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös