Raaka-aineet

Öljyntuottajien laiha päätös ei vakuuttanut sijoittajia

Keskeisten öljyntuottajamaiden päätös öljyn tuotantomäärien jäädyttämisestä ei saanut öljyn hintaa nousukiitoon.

Öljyn hinnan romahduksen yksi keskeinen syy on ollut ylitarjonta, koska suurimmat öljyntuottajamaat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen tuotannon rajoituksista.

Tämän viikon tiistaina maailman johtaviin öljyntuottajiin kuuluvat maat, kuten Venäjä ja Saudi-Arabia, sopivat jäädyttävänsä öljyntuotannon. Mukana jäädytyksessä ovat myös Qatar ja Venezuela.

Sopimus ei kuitenkaan vielä tarkoita tarjonnan vähentämistä, vaan tuotannon pitämistä tammikuun tasolla.

Eilen saatiin saudien ja venäläisten öljyneuvotteluista lopulta jotain konkreettista kuitenkin, kun maat yhdessä Qatarin ja Venezuelan kanssa sopivat, että tuotantomäärät jäädytetään tammikuun tasoille.

OPEC-maiden osalta tuotanto oli Bloombergin tietojen mukaan tammikuussa kaikkien aikojen huippulukemissaan, joten kovin kovasta päätöksestä ei ole kyse, arvioi Nordea markkinakommenteissaan.

Lisäksi Venäjä vaati päätökseen ehdon, että muutkin öljyntuottajamaat hyväksyvät öljymarkkinoiden suitsemisen.

”Nähtäväksi jää ja vähän laihaksi jäi. Vielä ollaan mielestämme edelleen matkan päässä siitä, että edes öljyn kysyntä-tarjonta tasapaino olisi merkittävästi stabiloitumassa puhumattakaan ylitarjonnan oleellisesta purkautumisesta”, arvioi sopimusta Taalerin markkina-analyytikko Jouni Saario.

Saarion mukaan etenkin Iranin viimeaikaiset linjaukset puhuvat yhteisen sovun (tuotannon rajoittamisesta) löytymistä vastaan.

Keskeiseksi peluriksi öljypelissä on nousemassa pakotteista vastikään vapautettu Iran.

”Maa on juuri vapautunut kauppapakotteista, ja on vasta nostamassa öljyntuotantoaan matalilta tasoilta. Lisäksi Saudi-Arabian ja Iranin välit ovat viime aikoina kiristyneet, mikä osaltaan hankaloittaa laajemman öljymarkkinoita tervehdyttävän sovun saavuttamista”, Nordea toteaa.

Päätöksen jälkeen öljyn brent-laadun hinta lähtikin nousuun, mutta loppuviikolla hinta laski jälleen. Sijoittajia tarjonnan rajoituspäätös ei siis vakuuttanut siitä, että ylitarjontatilanne saataisiin purettua.

öljy-hinta-brent-laatu-022016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös