Osakeanalyysit

”Outotec on kruununjalokivi” – rahoitusammattilaiset eivät ymmärrä kaivosteknologiayhtiön arvoa

Outotecin vertaaminen Talvivaaraan osoittaa melkoista asiantuntemuksen puutetta, toteaa Antti Roine.

Rinteen mukaan rahoitusalan ”asiantuntijoiden” viime päivien lausunnoista paistaa totaalinen tietämättömyys Outotecin todellisesta arvosta. ”Huippustrategien analyysit perustuvat viime aikojen kurssikehityksen viivoitinestimaatteihin ja puhtaaseen kvarttaaliuskontoon”, Roine kirjoittaa Tekniikka & Talous -lehdessä.

Outotecin osakekurssi on vuodesta 2013 lähtien tippunut rajusti. Yhtiön loka-joulukuun liiketappio oli lähes 31 miljoonaa euroa ja liikevaihdosta suli vajaa neljännes, kun yhtiön asiakkaat vähensivät investointejaan.

Outotec-osakekurssi-022016

Outotecia seuraaraa 14 analyytikkoa, joista kolme antaa tällä hetkellä osakkeelle vähennä-suosituksen.

Roineen mukaan Outotecin nykyiseen bisnesahdinkoon on hyvin yksinkertainen syy: tärkeimpien metallien ja kemikaalien hinnat ovat laskeneet jo neljä vuotta, minkä vuoksi Outotecin asiakkaat viivästyttävät investointeja.

”Outotecin johtoa tästä on turha arvostella, koska kilpailijoillakin menee huonosti”, Roine toteaa.

Outotecin liiketoiminta perustuu Outokummussa viimeisen 135 vuoden aikana kehitettyyn merkittävään teknologiapanostukseen.

Kun metallien ja kemikaalien hinnat alkavat taas nousta, tällä teknologialla tulee olemaan järkyttävän suuri kysyntä, Roine ennustaa.

”Olen nähnyt tämän jo moneen kertaan viimeisen neljänkymmen vuoden aikana. Outotecin bisnes ei ole iltaruskon teknologiaa, vaan sitä paljon kaivattua oikeaa huipputeknologiaa.”

Maailman elintason nousun vuoksi metallien ja kemikaalien kysyntä maailmassa kasvaa dramaattisesti, koska niitä tarvitaan kaikissa laitteissa, joita ympärillämme näemme, Roine uskoo.

”Vähenevien luonnonvarojen hyödyntämisessä, kierrätyksessä, kestävän kehityksen mukaisessa tuotannossa ja ympäristöjalanjälkien minimoinnissa tarvitaan Outotecin tarjoamaa huipputeknologiaa. ”

2 kommenttia
 • Antti Roine sanoo:

  ”Outotec on kruununjalokivi – rahoitusammattilaiset eivät ymmärrä kaivosteknologiayhtiön arvoa”

  Joopa joo – ymmärtämättömyys jatkuu edellisessäkin jutussa.

  Outotecilla ei ole juuri mitään tekemistä kaivosten kanssa. Outotecin prosessit alkavat malmista, ja lopputuotteet ovat puhtaita metalleja tai kemikaaleja.

  Kyseessä on samanlainen väärinkäsitys, jos väittäisimme, että Neste öljynporausyhtiö, vaikka se aloittaa raaka-öljystä ja keskittyy öljynjalostukseen ja siitä saatavaiin tuotteisiin.

 • Ylös
  >