Raaka-aineet

Ylitarjonta pitää öljyn hinnan alhaalla

Öljyn pitkän aikavälin nousunäkymät ovat vaimeat, arvioi Handelsbanken.

Vaikka öljyn ja muiden hyödykkeiden halvemmat hinnat ovat erittäin tervetulleita kotitalouksille ja useimmille yrityksille, aiheuttavat ne tuottajapuolella suuria ongelmia, Handelsbanken toteaa markkinakatsauksessaan.

Pankin mukaan usean öljyntuottajan voitot ovat viime aikoina hävinneet ilmaan.

Vaikka öljyn hinta on tullut alas rajusti, ei pankki näe raaka-aineessa nousupaineita. ”Vaikka öljyn hinnassa voi olla lyhyellä aikavälillä nousuvaraa, ovat pitkän ajan näkymät hinnan nousupaineiden osalta vaimeat.”

Öljymarkkinoilla on Handelsbankenin mukaan ylitarjontaa ja mahdolliset tuotannonrajoitukset jäänevät hyvin rajoittuneiksi.

Pankki näkee ennemminkin riskiä tuotannon lisääntymisestä lähitulevaisuudessa.

”Venäjällä ja Saudi-Arabialla on paineita jatkaa öljyn pumppaamista markkinoille viime viikon alustavasta tuotannon jäädytyssovusta huolimatta. Iranilla on puolestaan halua tuottaa lisää kansainvälisten pakotteiden poistuttua ja Iranin tuotantokapasiteetin antaessa myöten merkittävälle lisätuotannolle”, pankki summaa.

Myös USA:n liuskeöljyn tuotannolla lienee jatkossakin painoarvoa maailmanmarkkinoilla.

brent-öljy-laatu-markkinahinta-022016

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös