Markkinakommentit

Heikosti tuottanut perusteollisuus nousee – pankin suosikkiosake metsäsektorilta

Stora Enso on nyt yksi Nordean suosikkiosakkeista.

Nordean mukaan Euroopassa viime vuoden ylivoimaisesti heikoin osakesektori oli perusteollisuus, joka romahti vuoden aikana peräti 32 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla koko Euroopan Stoxx 600 -indeksi tuotti reilut 10 prosenttia.

Pankin mukaan sektorin heikkouden taustalla oli raaka-aineiden hintaluisu ja sitä seurannut perusteollisuusyhtiöiden tulosromahdus.

Tämän vuoden puolella osakesektorien vetovastuu on kuitenkin vaihtunut.

Viime vuoden surkimussektori perusteollisuus on ollut vuoden alun parhaiten pärjännyt eurooppalaissektori, Nordea toteaa. markkinakommenteissaan.

”Pohjaonginnan ohella sektoria ovat tukeneet toiveet kaivosyhtiöiden tuotannonleikkauksista, joiden avittamana metallien jo muutaman vuoden jatkunut hintaluisu on pysähtynyt (tai ainakin tauonnut). Esimerkiksi kaivosjätti Anglo Americanin osake on loikannut tänä vuonna 46 %, ja viime vuonna romahtaneen raaka-ainejätti Glencoren kurssi yli 30 %.”

Myös Helsingin pörssin viimeaikainen toiveikkuus on tarttunut voimakkaimmin juuri perusteollisuussektorille.

Nordean mukaan helmikuun alkupuolen pörssipohjien jälkeen isoimmat nousuprosentit on kirjattu Outokummulle. ”Teräsyhtiön nousu johtuu sektori-innon ohella yhtiökohtaisista syistä, niin odotuksia pienemmästä Q4-tappiosta kuin USA:n tulliuutisista.”

Myös metsäyhtiöt ovat olleet nousussa. UPM-Kymmenen ja Stora Enson osakkeet ovat elpyneet reilussa viikossa jopa 15 prosenttia, Nordea toteaa.

Noiden metsäyhtiöiden nousua on tukenut sektorioptimismin ohella dollarin heikkenemisen taukoaminen. ”Lisäksi metsäosakkeet painuivat tammikuussa perusteettoman kovaan laskuun ylimitoitetun synkkien sellunhinta-arvioiden perässä”, pankki toteaa.

Kotimaisesta metsäkolmikosta Nordean suosikki ja ainoana mallisalkkupoimintana jatkaa osinkoaan nostava Stora Enso (Nordea Markets: osta). P

”Poistimme kartonkiyhtiö Metsä Boardin (pidä) mallisalkusta tammikuussa, mutta voimakkaan kurssilaskun jälkeen myös sen osake alkaa näyttäytyä jälleen houkuttelevalta.”

Kommentoi
Ylös
>