Kumppaniblogit

Miltä osakemarkkinoilla juuri nyt näyttää?

Ilmarisen Ritakallio ottaa tuoreessa Arvopaperissa voimakkaasti kantaa kurssilaskun puolesta. Tällaisissa arvioissa on kuitenkin se ongelma, että ne ovat usein vääriä.

Osakemarkkinoiden kehitys voi aivan hyvin kääntyä voimakkaaksi laskuksi tai sitten ei. Jos kurssikehitys kääntyy vastoin enemmistön odotuksia nousu-uralle, niin nämä ajoittajat ostavat nyt myytyjä osakkeita kalliimmalla takaisin. Mielestäni tämä on perin kummallinen tapa tehdä riskisijoituksia.

Eräällä varainhoitoyhtiöllä oli mallisalkussaan osakkeet alipainossa viime syksyn kurssilaskun aikana. Kun tilanne rauhoittui ja kurssitaso nousi, osakesijoitusten suositusta nostettiin neutraaliksi. Kurssien jatkaessa nousu-uralla oli ”loogista” nostaa osakkeiden suositus ylipainoon.

”Keskuspankkien ultra-alhaisten korkojen politiikka on jo seitsemän vuoden ajan ratkaisevasti vaikuttanut markkinoiden hinnoitteluun. Kun riskitön korko on nollassa, osakkeiden suhteellinen arvostus on väistämättä houkutteleva. Kesän ja alkusyksyn markkinaturbulenssin jäljiltä osakemarkkinoiden taktinen näkymä on myös parantunut”

Loogisena jatkumona näitä suosituksia seurasi 16.2.2016 markkinakatsaus, jossa osakkeiden suositus muutettiin huomattavan kurssilaskun jälkeen alipainoon (Helsingin pörssi-indeksin ollessa 12 prosenttia alhaisemmalla tasolla edelliseen suositukseen verrattuna):

”Suuren markkinaepävarmuuden ja hyvin epäsuotuisan trendikäänteen vuoksi suositamme tällä hetkellä osakeriskin alipainottamista”.

Oma sijoittamiseni lähtee hyvin erilaisesta ajatuksesta. En yritä arvata markkinoiden tulevia liikkeitä enkä siis ajoittaa ostoja oikealla päivälle. Ostin helmikuun kurssilaskusta osakkeita käteisellä, jota olin kurssinousun aikana laittanut ”sivuun”. Pörssihintojen alennus ei vielä ollut suuri, joten en ollut ostojen kanssa agressiivinen, mutta ostin kuitenkin kohtuullisen määrän lisää mieluisia riskejä.

Mikä on hintataso tänään? Kannattaako tänään ostaa?

Mietin pitkään, miten kommentoin tämän hetken hintatasoa. Minun ei kuitenkaan tarvitse ottaa tuohon kysymykseen kantaa. Kun ei ole ongelmaa, ei tarvitse etsiä ratkaisua.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

Kommentoi
Ylös
>