Yritysuutiset

Nämä pörssiyhtiöt kasvattaneet eniten ulkomaalaisomistusta

Ulkomaalaisomistuksen kasvu kotimaisessa yhtiössä tarkoittaa yleensä kurssinousua, toteaa Pörssisäätiö.

Pörssisäätiön mukaan vuoden 2015 lopussa kaikkien Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden markkina-arvo oli 187 miljardia euroa. Ulkomaisten sijoittajien omistus pörssiyhtiöiden markkina-arvosta oli siten tasan puolet.

Pörssisäätiön mukaan ulkomaalaisomistus on Helsingin pörssissä vaihdellut tuntuvasti parin viime vuosikymmenen aikana.

Korkeimmillaan ulkomaalaisomistus oli vuosituhannen alussa lähes 74 prosentissa. Nokia oli tuolloin maailman arvokkaimpia yhtiöitä ja ulkomaiset sijoittajat omistivat siitä suuren osan. Sen jälkeen ulkomaalaisomistus alkoi laskea, ja vuonna 2012 pörssin markkina-arvosta alle 40 prosenttia oli ulkomaisilla sijoittajilla.

Viimeisimmät vuotta ulkomaisten sijoittajien omistusosuus on ollut taas nouseva.

Ulkomaalaisten kiinnostus suomalaisiin pörssiyhtiöihin vaihtelee Pörssisäätiöön mukaan paljon. Suurin ulkomaalaisten omistusosuus on Cityconissa (85,6 %), Nokiassa (80,6 %), Rapalassa (72,9 %) ja Nokian Renkaissa (72,5 %). Talentumissa, Keskisuomalaisessa ja Panostajassa ulkomaalaisten omistusosuus on puolestaan vain alle prosentin.

Pörssisäätiön mukaan vuoden aikana eniten ulkomaalaisomistustaan ovat kasvattaneet Cramo, Exel Composites, Nokian Renkaat ja Huhtamäki. Ulkomaisia sijoittajia eniten ovat menettäneet Talentum, Fortum, Valmet ja YIT.

”Silloin kun ulkomaiset sijoittajat jostain yhtiöstä kiinnostuvat, tarkoittaa se yleensä kurssinousua”, Pörssisäätiö toteaa. Viime vuonna suuryhtiöistä kurssinoususta nauttivat Amer Sports, Elisa, Huhtamäki ja Nokian Renkaat — eli samat yhtiöt, joissa ulkomaalaisomistus selvästi kasvoi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös