Kumppaniblogit

Suojattu osakerahasto?

Vastailin eilen kysymyksiin ajoittamisen vaikeudesta. En heti osannut antaa selkeää vastausta kysymykseen, mikä ajoittamisessa on niin vaikeaa.

Vastailin eilen kysymyksiin ajoittamisen vaikeudesta. En heti osannut antaa selkeää vastausta kysymykseen, mikä ajoittamisessa on niin vaikeaa.

Kuvailin osakemarkkinoiden tilannetta vuoden 2013 maaliskuulta, jolloin useat asiantuntijat jo varoittelivat nousumarkkinan tulleen tiensä päähän. Olihan kurssinousua takana jo neljä vuotta (2009-2013).

Osakemarkkinan kehitys olisi toki voinut kääntyä lasku-uralle jo vuonna 2013, mutta nyt suomalaisten osakkeiden keskiarvo on 50 prosenttia korkeammalla ( indeksirahasto kulujensa jälkeen noin 48,0 prosenttia) kuin kolme vuotta sitten. Jos arvasit väärin, menetit suuren osan markkinatuotosta.

Päädyin selailemaan vanhoja sijoituslehtiä tarkastellakseni asiantuntijoiden tunnelmia tuolta ajalta. Markkina-arvioiden sijaan mielenkiintoni kiinnittyi Arvopaperin 1/2012 juttuun UB:n hedgerahastosta.

”Osakerahastoihin sijoittava henkilö sijoittaa rahaston kautta osakkeisiin ja ottaa rahansa pois, jos markkinatunnelma muuttuu. Me taas otamme asiakkaiden puolesta aktiivisen näkemyksen ja panemme riskit kiinni tarvittaessa.”

… kertovat oman rahastonsa sijoittuvan jonnekin osakerahaston ja hedgerahaston välimaastoon.

”Olemme osakerahasto, joka voi suojata salkkuaan. Ja me suojaammekin aktiivisesti”, … esittää. Se tekee rahastosta hoitajiensa mielestä perinteistä osakerahastoa turvallisemman.

Tästä innostuin sen verran, että vilkaisin, miten rahasto on menestynyt:

UB_view_3.2016.png

Suomi-indeksirahasto ei ole oikea vertailukohta, mutta vertailu kuitenkin nostaa hyvin esiin tällaisen aktiivisen salkunhoidon ongelmat. Vuonna 2008 suojatun osakerahaston arvo laski 34 prosenttia. Pidän tätä karkeana epäonnistumisena, mutta sattuuhan sitä. Lisäksi vuosina 2012 ja 2013 rahaston arvo laski voimakkaasti, vaikka osakemarkkina tarjosi erinomaista tuottoa.

Tulosten valossa osakemarkkinoiden tulevien liikkeiden ennustaminen on vaikeaa. Se ei ole onnistunut ammattilaisilta eikä piensijoittajilta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana osakemarkkina on tarjonnut täydellisen tilaisuuden ajoittajille näyttää osaamistaan. Jostain syystä onnistujia on vähän.

Mika Hyttinen, sijoituskirjailija

1 kommentti
  • Iso D sanoo:

    Eikö teitä yhtään hävetä kopioida vain muiden blogien tekstejä? Itse kyllä lopetan tämän sivuston seuraamisen pysyvästi.

  • Ylös
    >