Asunnot ja kiinteistöt

Vuokrat nousivat vuodessa 3,0 prosenttia

Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat kohosivat 4,0 prosenttia ja muualla maassa 3,3 prosenttia.

Tilastokeskuksen mukaan asuinhuoneistojen vuokrat nousivat vuonna 2015 keskimäärin 3,0 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 3,6 prosenttia.  ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,3 prosenttia.

Keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 13,30 euroa neliöltä koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra vapaarahoitteisessa asunnossa oli 17,49 euroa neliöltä ja muualla maassa 11,28 euroa neliöltä. ARA-asuntojen keskineliövuokra oli 11,21 euroa koko maassa. Pääkaupunkiseudulla keskineliövuokra ARA-asunnoissa oli 12,31 euroa ja muualla maassa 10,63 euroa.

Helsingissä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat 4,2 prosenttia, Espoossa vuokrat kohosivat 2,9 ja Vantaalla 3,8 prosenttia. Tampereella vuokrat kohosivat 2,7, Jyväskylässä 4,3, Lahdessa 2,2 prosenttia. Turussa vuokrat nousivat 3,2 prosenttia, Oulussa 2,8 prosenttia ja Kuopiossa 2,7 prosenttia.

Keskimääräisten neliövuokrien (€/m²/kk) kehitys koko maassa vuosina 1975–2015. Lähde: Tilastokeskus.

Keskimääräisten neliövuokrien (€/m²/kk) kehitys koko maassa vuosina 1975–2015. Lähde: Tilastokeskus.

Vanhojen vuokrasuhteiden vuokrat ovat vuokrasopimuksiin kirjattujen korotusehtojen armoilla, kertoo asuntoja välittävän Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Ylen haastattelussa.

Vanhojen vuokrasopimusten vuokrat nousevat nopeasti, vaikka inflaatio on olematon. Metsolan mukaan tämä johtuu vanhojen vuokrasopimusten vuokrankorotusehdoista, joissa vuokran korotuksen ehtoina on usein esimerkiksi kuluttajahintaindeksi tai prosenttikorotus vuosittain.

Uusien vapaarahoitteisten vuokrasopimusten vuokra määräytyy nykyisen markkinatilanteen mukaan, jolloin heikko taloustilanne tarjoaa uudelle vuokralaiselle neuvotteluvoimaa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös