Raaka-aineet

Joko metallien hintasyklissä nähtiin pohjat?

Lähde: Outokumpu Oyj.

Lähde: Outokumpu Oyj.

Metallien laskusykli on ollut poikkeuksellisen pitkä ja raju, toteaa Nordea.

Alkuvuoden aikana öljyn kuin metallienkin hinnat ovat kääntyneet vihdoin nousuun, ja vetäneet kaivosyhtiöiden ja öljy-yhtiöiden osakkeet mukanaan.

Varmuutta suunnan muutoksesta ei kuitenkaan vielä ole.

”Metallien 5 vuotta kestäneen laskun aikana on nähty yksi jos toinen varaslähtö, joten epävarmuus suunnan pysyvästä kääntymisestä on suuri”, Nordea varoittaa markkinakommenteissaan.

Historiallisesti viimeisen 110 vuoden aikana metallien hintojen laskusyklit ovat kestäneet keskimäärin 4-5 vuotta ja laskua on kertynyt huipuista pohjiin 50–60 prosenttia, Nordea toteaa.

”Nykyinen hinnanluisu on jo vanhentunut 5 vuotta ja laskua on kertynyt noin 60 %, riippuen mitä metalleja tarkastellaan. Historian perusteella metallien hintapohjat saattaisivat siis olla entistä lähempänä.”

Metallien hintojen nousu voisi käynnistyä tarjontapuolen tekijöistä, ei kysyntätekijöistä.

Nordean mukaan nimittäin Kiinan kokoisen metallisyöpön rakenteellinen muutostarina yhdessä maan talouskasvun hidastumisen kanssa hakee vertaistaan. ”Metallien kysynnän kasvusta voidaan varmasti toistaiseksi vain haaveilla. Korjaus on siis tehtävä tarjonnan kautta sulkemalla kaivoksia.”

Nordea epäilee, että nykytahdilla usean metallin kysynnän ja tarjonnan tasapaino saavutetaan aikaisintaan ensi vuoden puolella.  ”Laskun jatkuttua investointeja leikattiin yhä rajummalla kädellä, ja seuraavaksi säästettiin osingon leikkauksilla. Vasta viime vuoden loppupuolella alkoivat kaivosten sulkemiset, tosin edelleen suhteellisen varovaisin ottein”, pankki toteaa.

Pankin mukaan Helsingin pörssissä metallien hintaliikkeistä riippuvaisimpia yhtiöitä ovat Outokumpu, SSAB, Metso sekä Outotec.

”Näiden osakkeet ovat kaikki kääntyneet tuntuvaan nousuun helmikuun aikana. Metso ja Outotec ovat mainituista yhtiöistä hieman alakynnessä, sillä vaikka metallien hintakäänne olisikin käsillä, estävät kaivosyhtiöiden heikot taseet investointien nopeaa kasvattamista vielä pitkään aikaan. Mainituista yhtiöistä eniten on noussut Outokumpu, joka tosin on saanut lisävauhtia USA:n terästulliuutisista. Odotamme maan viranomaisten julkistavan alustavan päätöksensä tulleista maaliskuun aikana.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös