Makrotalous

Muistatko viime kesän Kreikka-draaman? Jatkoa seuraa

Euromaat joutuvat nyt valitsemaan Kreikan suhteen kolmen huonon vaihtoehdon väliltä, arvioi Nordea.

Euromaat joutuvat nyt valitsemaan Kreikan suhteen kolmen huonon vaihtoehdon väliltä, arvioi Nordea.

Nordean mukaan Kreikan tukipaketin tulevaisuus on jälleen uhattuna, kun paketin osapuolet – euromaat, Euroopan komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Kreikka – ovat jälleen kerran hyvin erimielisiä siitä, miten tilanteessa pitää edetä.

”Parhaimmassakin tapauksessa kaikille osapuolille on taas luvassa kylmää kyytiä”, Nordea toteaa aamukatsauksessaan.

Nordean mukaan kolmatta pakettia sorvattaessa euromaat olivat yksimielisiä siitä, että IMF:n pitää osallistua ohjelman rahoittamiseen myös jatkossa. ”IMF:n mukanaolo on ollut erityisen tärkeää esimerkiksi Suomen ja Saksan hallituksille.”

Nyt IMF ja komissio ovat kuitenkin hyvin erimielisiä siitä, miten ohjelman kanssa tulee edetä, ja nämä erimielisyydet tuntuvat vain lisääntyneen viime aikoina, pankki toteaa.

IMF:llä on Nordean mukaan kaksi kynnyskysymystä. Ensinnäkin euromaiden pitäisi keventää Kreikan velkataakkaa huomattavasti. Toiseksi IMF vaatii ohjelman kurinalaista toteuttamista.

Kolmiodraaman kolmas osapuoli, Kreikka, suhtautuu hyvin kriittisesti IMF:n mukanaoloon, eikä pahastuisi ollenkaan, jos IMF jättäisi ohjelman.

Vaihtoehdot ovat huonoja.

”Näyttääkin vahvasti siltä, että euromaat joutuvat nyt valitsemaan kolmen huonon vaihtoehdon väliltä: aito velkahelpotus ja kurinalainen IMF:n kuri, tukiohjelman jatkaminen ilman IMF:n tukea, ohjelman kaatuminen ja Kreikan euroero”, Nordea toteaa.

”Riippumatta siitä, mikä näistä vaihtoehdoista toteutuu, poliittiset kustannukset ovat huomattavat: niin Suomessa, Kreikassa kuin muissakin euromaissa.”

Tulemmeko siis näkemään tänäkin kesänä jokapäiväisen Kreikka-draaman päivittäisissä uutislähetyksissä?

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös