Kumppaniblogit

Tulostinyhtiö jenkkilästä muistaa myös omistajaa

Tässä on piristävä poikkeus teknoyrityksistä! Teknofirma, joka muistaa myös omistajaa.

USA-talouskehitys

Kirjoitin joku vuosi sitten teknoyrityksistä. Hylkäsin kohteen toisensa jälkeen, kun selvisi, että yrityksen johto kahmii itselleen sekä nykyisen että tulevan tuoton. Omistaja jää nuolemaan näppejään toteutui teknologiavisio tai ei.

Tässä on piristävä poikkeus! Teknofirma, joka muistaa myös omistajaa.

Viimeisen vuosikymmenen ajan yritys on kehittänyt tuotteitansa kohti korkeampia katteita. Myyntikate onkin tuplaantunut ja liikevoitto moninkertaistunut.

Yhtiö tuotti vuosina 2001-2015 vapaata kassavirtaa noin 41 miljoonaa dollaria. Siitä 35 miljoonaa palautui omistajille osinkoina ja osakkeiden takaisinostoina. Osakekohtainen kirjanpitoarvo kasvoi samana aikana 271%, eli keskimäärin 7,4 prosenttia vuodessa.

Arvostus

Transact Technologiesin (TACT) markkina-arvo on noin 63 MUSD ja kolmen viime vuoden keskimääräinen vapaa kassavirta oli 5,8 MUSD*. Käänteinen Gordonin kaava (10% diskonttokorko, 2% terminaalikasvu) antaa markkinan kasvuodotukseksi 0% vuodessa. Osake on siis aliarvostettu, jos yritys kasvaa.

Keskimääräinen liikevoitto vuosina 2001 – 2005 oli 600 000 dollaria vuodessa, mistä se kymmenkertaistui keskimäärin 5,5 miljoonaan dollariin vuodessa aikavälillä 2011 – 2015. Melkein koko tulosparannus syntyi kuitenkin myyntikatteen levenemisestä, sillä liikevaihto kasvoi 2001 – 2015 vain 2,2 prosenttia vuodessa. Katteet eivät ikävä kyllä voi parantua loputtomiin.

Tässä tullaan sijoitusteesin hankalaan kohtaan.

Transact Technologiesilla on useita liiketoiminta-alueita, joiden liikevaihto heittelee rajusti kvartaalista toiseen.

Liiketoiminta-alueiden osuus liikevaihdosta on 2015 seuraavanlainen:

Alueet lyhyesti:

  • 37%: Casino and gaming: TITO-tulostimien duopoli FutureLogicin kanssa. Erittäin vahva ja vakaa markkina-asema.
  • 24%: Transact Services Group: Huolto- ja varaosamyyntiä.
  • 16%: Lottery. Lottotulostimia GTECH:ille. Erittäin vahva ja vakaa asema ja useita vuosikymmeniä kestänyt asikassuhde, mutta ohuet katteen.
  • Food safety+Ithaca9000+Printrex: uudet tuotteet.
  • Other POS + Legacy banking: vanhoja kommodity-tuotteita heikoilla katteilla.

Lopuksi

Sijoitin Transact Technologiesiin jo kaksi ja puoli vuotta sitten. Valitettavasti. Osakkeen pörssikurssi on puolittunut. Ostan yleensä ensimmäisen pienehkön positioni kevyen analyysin perusteella. Transact Technologiesin kohdalla tarkemman analyysin perusteella osake ei osoittautunut aliarvostetuksi.

Transact Technologies on 2000-luvun aikana siirtynyt kohti erikoistuneita tulostimia. Pikaravintoloille räätälöidyt tuotteet ovat osoittautuneet kasvutarinaksi. Samoin öljynporaukseen ja -etsintään tarkoitetut tuotteet, jotka tosin kärsivät tällä hetkellä alan investointilamasta. Ensimmäiset kaupat uusista hälytysajoneuvoihin tarkoitetuista tulostinratkaisuista on jo tehty.

Liiketoiminnan volatiliteetti ja toimialojen määrä tekee tästä kohteesta piensijoittajalle hankalan. Liikevaihto syntyy alueilta, jotka ovat elinkaaressa eri vaiheessa:

  • 50% liikevaihdosta saturoiduilta hitaasti kasvavilta markinoilta, joilla yrityksellä on erittäin vahva asema
  • 25% huolto- ja varaosamyynnistä, joka kasvaa muun liikevaihdon mukaan ja jossa on erinomaiset katteet
  • 20% uusista tuotteista, joissa mahdollisuus rajuun kasvuun ja vahvat katteet
  • 5% vanhoja kommodity-tuotteita, joissa surkeat katteet

Seurattuani yhtiötä nyt useita vuosia olen hiljalleen kasvattanut positiotani, kun uskoni yrityksen johdon osaamiseen on kasvanut ja uusien tuotteiden kysynnästä on saatu todisteita. Mikään pomminvarma kohde tämä ei vieläkään ole.

*) Avery Denison -oikeusjutun sopimisen kuluja ei ole huomioitu vapaassa kassavirrassa, koska kulu oli kertaluonteinen.

Artikkeli on alun perin julkaistu Arvosijoittajan Tie -sivustolla 17.4.2016.

Kommentoi
Ylös
>