Oma talous

Korkokatto ei tuonut ratkaisua pikavippien ongelmiin

Pikavippiyhtiöt tarjoavat edelleen lainoja huimilla koroilla, väittää Kuluttaja-asiamies.

Verkossa ja tekstiviestein haettaviin pikaluottoihin on liittynyt ongelmia, joihin on haettu ratkaisua useilla asteittain koventuneilla lainmuutoksilla.

Vuoden 2013 lainmuutoksessa tavoitteena oli vähentää ja estää pikaluotoista aiheutuvia velkaongelmia asettamalla alle 2000 euron suuruisille rahaluotoille korkokatto. Korkokaton säätämisen jälkeen alle 2000 euron rahaluoton todellinen vuosikorko saa olla enintään viitekorko +50 prosenttia.

Korkokaton uskottiin tuovan ratkaisun kohtuuttomiin korkoihin.

”Olettamus oli, että korkokaton säätämisen jälkeen korkotaso jää kilpailluilla luottomarkkinoilla myös 2000 euron ja suuremmissa luotoissa huomattavasti korkokattoa alemmaksi. Luottoriski kasvaa tuntuvasti luottosumman suurentuessa ja siksi oletettiin myös, ettei muutos johtaisi luottotarjonnan siirtymiseen korkokattorajaa suurempiin luottoihin”, kirjoittaa Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Todellisuudessa nämä oletukset ovat osoittautuneet virheellisiksi.

Lainmuutoksen jälkeen pikaluottoyhtiöt ovat pääosin siirtyneet myöntämään korkokaton ulkopuolelle jääviä 2000 euron tai suurempia luottoja, joissa korot ovat yleisesti yli 100 prosenttia tai jopa huomattavasti korkeammat, Hentunen toteaa.

Hentusen mukaan luotonantajan velvollisuus on ennen luoton myöntämistä arvioida velallisen luottokelpoisuus ja jos luottoriski on liian suuri, luottoa ei pidä lainkaan myöntää. ”Näin ollen luottoyhtiöillä laajasti esiintyviä yli 100 prosentin korkoja ei voida perustella luotonhakijoista johtuvalla suurella luottoriskillä. ”

Hentusen mukaan näyttää vahvasti siltä, että kolmisen vuotta sitten toteutetulla korkokattoratkaisulla ei ole pystytty puuttumaan lainkaan tyydyttävästi pikaluottojen tarjonnan ongelmiin.

”Asiaan jouduttaneen palaamaan taas lainsäädännön keinoin. Se vie aina oman aikansa ja edellyttää poliittista päätöstä siitä, että hankkeeseen ryhdytään. Luottoja kuitenkin myönnetään jatkuvasti kuluttajille kohtuuttoman kovilla hinnoilla ja maksuvaikeuksiin joutuu yhä useampi.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös