Markkinakommentit

USA:n keskuspankki yllättävän haukkamaisena – dollari vahvistuu

haukka-rahapolitiikka-fed-052016
Fedin huhtikuun kokouspöytäkirja oli odotettua haukkamaisempi, arvioi Nordea.

Pankin mukaan oli yllättävää, että useimmat Fedin jäsenet olivat huhtikuun kokouksessa sillä kannalla, että korkoa nostetaan jo kesäkuussa, mikäli talous kehittyy odotusten mukaisesti.

”Kokouspöytäkirjan sävy erosi selvästi kokouksen jälkeisestä lausunnosta. Lausunnon perusteella Fedillä ei ollut kiirettä edetä koronnostoissaan, sillä riskiarvio jätettiin antamatta. Äänensävyn muutos herättikin markkinat hinnoittelemaan rahapolitiikan kiristymistä aktiivisemmin”, Nordea toteaa sijoittajan uutiset ja blogit –julkaisussaan.

Nordean mukaan dollarilla on nyt vahvistumisvaraa suhteessa euroon.

”Vaikka Britannian kansanäänestykseen liittyvien riskien vuoksi Fedin kesäkuun koronnosto voi jäädä toteuttamatta, dollarilla on vahvistumisvaraa nykytasoilta. Tämä siksi, että jatkossa keskuspankin jäsenten haukkamaiset kommentit saavat enemmän painoarvoa, kun markkinoiden silmissä keskuspankki ei näytä enää olevan yhtä tiukasti odotuslinjalla.”

Dollarin vahvistumista tukee myös USA:n talouskehitys, joka on osoittanut piristymisen merkkejä vuoden toisella neljänneksellä.

Euroalueella puolestaan ei ole huolta koron noususta. Syynä on sitkeästi matalana pysyvä inflaatio.

”Kasvunäkymiä enemmän päänvaivaa EKP:lle kesäkuun uutta ennustetta ja rahapoliittista päätöksentekoa ajatellen aiheuttaakin inflaatio. Inflaatioluvut pysyvät sitkeästi kovin matalina, jopa negatiivisina, eivätkä syynä ole pelkästään yksittäiset tekijät, kuten öljyn hinta”, Nordea toteaa.

”Mikäli EKP laskee kesäkuussa julkaistavaa ennusteuraa keskipitkän aikavälin inflaatiosta, odottamamme talletuskoron laskun todennäköisyys kasvaa hyvistä kasvuluvuista huolimatta.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös