Osakeanalyysit

Analyysitalojen osakesuosituksissa ostosuositukset enemmistönä

Osakemarkkinoilla on Suomessakin takana pitkä nousuputki ja osakkeiden arvostuskertoimien nousu. Silti analyytikot antavat yhä rohkeasti osakkeiden ostosuosituksia.

Sijoituspalvelutalojen analyytikot antavat säännöllisesti suosituksia seuraamistaan osakkeista. Yleisen tavan mukaan suositus on jokin seuraavista: myy, vähennä, pidä, lisää tai osta.

Sijoituspalvelutaloja on usein kritisoitu siitä, että niiden suosituksissa lisää- ja ostosuositukset ovat ylipainossa. Analyytikoilla voi olla houkutus painottaa suosituksia, jotka saavat sijoittajat toimimaan. Tällöin sijoituspalvelutalot ansaitsevat kaupankäyntipalkkioilla.

”Ostosuositus saa sijoittajan helpommin toimimaan kuin myyntisuositus. Myyntisuositusta kun voi normaalikeinoin noudattaa vain siinä tapauksessa, että osaketta sattuu olemaan salkussa”, toteaa kirjailija ja sijoitusbloggaaja Karo Hämäläinen Taloustaidon blogissaan.

Hämäläinen kysyi kolmelta absoluuttisia suosituksia antavalta suomalaiselta analyysitalolta, millaisia suosituksia ne tällä hetkellä antavat osakkeille. Analyysitalot olivat Inderes, Evli ja OP.

Absoluuttisessa suosituksessa analyytikko vertaa arvioimaansa yhtiön todellista arvoa nykyiseen pörssikurssiin. Jos yhtiö on nykykurssia arvokkaampi, suosittaa analyytikko yleensä ostamaan tai lisäämään osaketta. Vaihtoehtona on suhteellinen suositus, jossa osakkeita verrataan toisiin osakkeisiin. Jos siis analyytikko uskoo, että osake menestyy keskimääräistä paremmin, hän antaa sille yleensä positiivisen suosituksen.

Hämäläisen mukaan kaikissa analyysitaloissa positiivisia suosituksia on enemmän kuin negatiivisia.

Inderesin suosituksista 51 prosenttia on positiivisia. Evlillä positiivisia suosituksia on 57 prosenttia. Selvästi optimistisin on OP, jolla positiivisten suositusten osuus on peräti 79 prosenttia. ”Toisin sanottuna viidestä osakkeesta, joille OP antaa kantaaottavan suosituksen, neljän kohdalla suositus kehottaa ostamaan tai lisäämään. Osta-suosituksia OP:llä oli kyselyn tarkastelupäivänä 16. kesäkuuta 18 kappaletta, myy-suosituksia viisi”, Hämäläinen toteaa.

Hämäläinen laski prosenttiluvun ynnäämällä osta- ja lisää-suositukset ja jakamalla se osta-, lisää-, vähennä- ja myy-suositusten kokonaismäärällä. Tällöin mahdolliset pidä-suositukset tai ”ei suositusta”-kategoriat jäävät tyystin huomiotta.

Historia kertoo, ovatko analyytikot olleet tällä hetkellä liian optimistisia. Helsingin pörssissä ei kurssinoususta ole enää voitu nauttia yli vuoteen.

Helsingin pörssin kurssikehitys viime vuosina.

Helsingin pörssin kurssikehitys viime vuosina.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös