Asunnot ja kiinteistöt

Asumistuki ja asuntomarkkinoiden toimimattomuus ihmetyttää

Asumistuen saajien määrä on nyt suurempi kuin koskaan. Asumistuki ja asuntomarkkinoiden toimimattomuus herättää vilkasta keskustelua SalkunRakentajan Facebook-sivuilla.

Kela kertoi tällä viikolla, että yleistä asumistukea saaneita ruokakuntia oli vuoden 2015 lopussa 246 400. Määrä on suurempi kuin koskaan ennen. Yleistä asumistukea saaneiden ruokakuntien määrä kasvoi edellisvuodesta peräti 20 prosenttia.

Asumistuen kummallisuuksiin kuuluu, että palkkatuloja sai 64 600 ruokakuntaa eli joka neljäs tukea saava ruokakunta. Palkkatuloja saavien määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 17 000 ruokakunnalla, eli peräti 35 prosentilla.

Myös yrittäjät voivat saada asumistukea. Yle kertoo, että yrittäjän asumistuki määräytyy hänen maksamansa YEL-vakuutusmaksun perusteella; jos yrittäjä alivakuuttaa itsensä, hän voi saada asumistukea, vaikka todelliset kuukausitulot olisivat suuretkin.

Asumistuen lakimuutos tehtiin vuonna 2010. Tällöin määrättiin, että yrittäjien tulot arvioidaan yrittäjän itsensä määrittelemän YEL-vakuutuksen työtulon mukaisena. Tukea laskettaessa ei siis katsota todellista yrityksestä saatavaa tuloa.

Lue ja osallistu SalkunRakentajan Facebook-keskusteluun tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös