Markkinakommentit

Tappioriskin kasvu tuo volatiliteettia maailman markkinoille

volatiliteetti-vuoristorata-072016
BlackRock Investment Instituten loppuvuoden 2016 katsauksen mukaan globaaleille markkinoille on odotettavissa lisää volatiliteettia.
Sijoittajia ahdistaa Ison-Britannian EU-eropäätös, mutta toisaalta innostaa Yhdysvaltain markkinoiden mahdollinen vahvistuminen.

”Riski globaalin kasvun hidastumisesta johtanee Yhdysvaltain keskuspankin koronnostojen viivästymiseen, mikä vahvistaa näkemystämme pitkästä matalien korkojen kaudesta”, sanoo Richard Turnill, BlackRockin globaali pääsijoitusstrategi.

”Riskipitoisten sijoitusten suosio saattaa kasvaa yllättäen, kun sijoittajat siirtyvät pois käteisestä ja matalatuottoisista omaisuusluokista.”

Globaali talous matelee kuitenkin eteenpäin Yhdysvaltain talouden sinnitellessä sekä Kiinan kasvun, raaka-aineiden ja kehittyvien markkinoiden vakaantuessa. BII on leikannut globaaleja kasvuodotuksiaan erityisesti Ison-Britannian taantumariskin painaessa ennestään matalaa euroalueen kasvunäkymää.

Volatiliteetti singahti nousuun Ison-Britannian kansanäänestyksen jälkeen. Volatiliteettia Yhdysvaltain osakemarkkinoilla mittaava VIX-indeksi nousi lähelle vuoden 2016 korkeinta tasoaan.

”Volatiliteetti ajaa sijoituksia suosikkiomaisuusluokkiimme, joita ovat korkean luokituksen lainat, laadukkaat osakkeet ja osingon kasvattajat.”

Geopoliittisten riskien ja löysän rahapolitiikan ansiosta BII suhtautuu aiempaa myönteisemmin useimpiin korkotuotteisiin. Yhdysvaltain valtionlainojen kaltaisten laadukkaiden lainojen omistaminen on järkevää salkun suojaamiseksi.

BII alkaa lämmetä kehittyvien markkinoiden omaisuuslajeille joissakin maissa tehtyjen uudistusten ja vahvan sijoittajakysynnän takia. Yhdysvaltain keskuspankin koronnostojen viivästyminen on hyvä uutinen kehittyvien markkinoiden tuotteille. Lisäksi kehittyvien markkinoiden viime vuosien heikkoihin tuottoihin syynä olleet sykliset tekijät ovat nyt kääntymässä.

Katsauksen pääteemoja ovat:

  • Matalat tuotot: Tuottojen metsästys muuttuu entistä vaikeammaksi. Yli 70 % joukkolainoista kehittyneiden markkinoiden valtiolainaindekseissä tuottaa tällä hetkellä 1 % tai vähemmän ja kolmanneksella tuotto on negatiivinen. Hidas globaali kasvu, negatiivisten korkojen politiikka, määrällinen keventäminen ja globaalisti nousseen riskitason aiheuttama siirtyminen laatutuotteisiin ovat laskeneet tuottoja entisestään. BII:n viiden vuoden tuotto-odotus on lähellä talouskriisin jälkeisiä pohjalukemia. Tämä puhuu entistä aktiivisemman sijoitusotteen ottamisen puolesta.
  • Keskuspankkien linjausten rajoitukset: Keskuspankkien linjausten erojen vaikutus näytti pienenevän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Dollari oli huipussaan joulukuussa ja laski sitten markkinoiden hinnoitellessa mukaan keskuspankin tiukennustoimien hidastumisen. Tämä jätti varjoonsa Euroopan ja Japanin keskuspankkien entistä löysemmät linjaukset. Uskomme Yhdysvaltain keskuspankin pysyvän odottavalla kannalla. Linjausten erot näkyvät omaisuuslajien hinnoissa, jos geopoliittiset pelot lievenevät ja markkinat alkavat taas odottaa koronnostoja Yhdysvalloista.
  • Volatiliteetin kasvu: Löysä rahapolitiikka painoi volatiliteettia alas alkuvuonna, mikä sai sijoittajat suuntaamaan samankaltaisiin sijoituskohteisiin. Suosittuja strategioita kesäkuussa olivat Japanin valtionlainojen, jenin, Yhdysvaltain osakkeiden sekä arvometallien ylipainottaminen ja kehittyvien markkinoiden ja teollisuusraaka-aineiden alipainottaminen. Monet sijoittajat ovat heittäneet pyyhkeen kehään eurooppalaisten osakkeiden osalta, minkä takia niissä on nousumahdollisuuksia. Volatiliteetin riski on kasvanut. Siksi hajautuksen merkitys korostuu.

Koko BlackRock Investment Institute mid-year 2016 Investment Outlook -raportti löytyy täältä: https://www.blackrock.com/investing/literature/whitepaper/bii-global-investment-outlook-midyear-2016-us.pdf

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös