Indikaattorit

Tilastot sen kertovat – rakentaminen vilkastuu vauhdilla

Tilastokeskuksen uusimmat tilastot kertovat yksiselitteisesti rakentamisen elpymisestä.

Rakentamisen aktiviteetin piristyminen näkyy kahdessa Tilastokeskuksen tänään julkistamassa tilastossa.

Ensinnäkin rakennuslupia myönnettiin vuoden 2016 maalis-toukokuussa 11,8 miljoonalle kuutiometrille, mikä on peräti 17,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan kasvuun vaikutti erityisesti liike- ja toimistorakennuksille myönnetyt rakennusluvat. Liike- ja toimistorakentamisen 24,0 prosentin kasvu selittyy uusille kauppakeskushankkeille myönnetyillä rakennusluvilla.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma. Lähde: Tilastokeskus

Asuinrakennuksille maalis-toukokuussa myönnetty rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi 9,4 prosenttia. Kasvuun vaikuttivat rivi- ja ketjutaloille sekä asuinkerrostaloille myönnetyt rakennusluvat.

Rakennuslupia myönnettiin maalis-toukokuussa lähes 9 600 asunnolle, joka on 10,6 prosenttia enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin.

Rakentamisen piristymisestä kielii myös rakennustuotantonnon kasvu. Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi maalis-toukokuussa peräti 18,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 24,1 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 15,1 prosenttia. Samalla ajanjaksolla rakennushankkeita aloitettiin kaikkiaan tilavuudella mitattuna 30,0 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 21,2 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2010=100, trendi. Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös