Makrotalous

Maailmantalous yskii – Suomi Kreikan ja Portugalin kastissa

Maailmantalouden näkymiä luotaava Ifo World Economic Survey -kysely antaa synkän kuvan maailmantalouden kasvunäkymistä.

Näkymät ovat heikentyneet alkuvuoden nousun jälkeen ja Ifo-indeksi laski nyt alimmillaan kolmeen vuoteen. Ifo-suhdanneluku on nyt vain 86,0, kun pitkän aikavälin keskiarvon on 96,0.

Talouden ennustetaan heikkenevän kaikissa maanosissa. Suomen talouden näkymät ovat Kreikan ja Portugalin ohella euroalueen heikoimmat.

”Maailmantalouden hyytyminen ja kasvava poliittinen epävarmuus ovat huonoja uutisia viennistä riippuvaiselle Suomelle”, toteaa Keskuskauppakamari tiedotteessaan.

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n maajohtaja ja Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori on erittäin huolestunut maailmantalouden hyytymisestä tilanteessa, jossa poliittinen epävarmuus kasvaa eri markkina-alueilla.

Talouden taantuma vahvistaa protektionismia, populismia ja nationalismia eri maissa. Se ei lupaa hyvää maailmankaupan toimivuudelle, Vuori toteaa

Suomen kaltaiset pienet, vientivetoiset taloudet ovat aina suurimpia häviäjiä kun kansainväliselle kaupalle asetetaan esteitä. Vuoren mukaan vientimme nyrkkinä toimivat, isot investointituotteet ovat hyvin herkkiä talouden ja politiikan turbulenssille.

“Maailmantalouden hyytyminen sekä Euroopan poliittinen ja taloudellinen epävarmuus syövät valitettavasti eväitä Suomen talouden toipumiselta”, toteaa Timo Vuori.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös