Indikaattorit

Suhdannebarometri: Palveluissa ja rakentamisessa nousua, teollisuus junnaa

Elinkeinoelämän Keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin mukaan suomalaisyritysten suhdannenäkymät seuraavalle puolelle vuodelle ovat kaksijakoiset.

EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan teollisuusyritysten suhdanteissa ei ole tapahtunut elpymistä vuoden alkupuolella, ja nykytilanne on keskimääräistä heikompi. Tuotannon ei juuri ennusteta kasvavan loppuvuonna, ja henkilöstön määrä vähenisi yhä hieman. Kannattavuusennusteissa on huomattavan suurta hajontaa yritysten välillä.

Teollisuuden yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku painui heinäkuussa lukemaan -5 (huhtikuussa +4). Heinäkuussa 10 prosenttia teollisuusyrityksistä arvioi markkinatilanteen vahvistuvan loppuvuonna, kun taas pehmeneviä suhdanteita ennusti 15 prosenttia.

Teollisuuden saamien uusien tilausten määrä notkahti aavistuksen alkukesällä. Lähikuukausina määrän odotetaan pysyvän vakaana. Tilauskanta on parantunut aavistuksen, mutta se on yhä selvästi alle normaalin.

Teollisuudessa kapasiteetin käyttöaste on kohennuksesta huolimatta melko matala. Heinäkuussa kapasiteetti oli kokonaan hyödynnettynä 70 prosentilla vastaajista (huhtikuussa 56 %).

Palveluyritysten suhdannetilanne on puolestaan parantunut hieman, mutta se on vielä alle keskimääräisen. Loppuvuodelle ennustetaan loivaa suhdannenousua, ja myynnin arvioidaan kasvavan kohtalaisesti.

Palveluyritysten suhdannenäkymät jatkoivat pientä kohentumista. Niiden uusin saldoluku on +8 (huhtikuussa +4). Heinäkuun tiedustelussa 16 prosenttia palveluyrityksistä odotti suhdannenousua ja 8 % heikkenevää kehitystä vuoden 2016 jälkipuoliskolle.

Rakentamisen suhdanteet ovat kohentuneet edellisen tiedustelun myönteisten odotusten mukaisesti. Nykytilannetta kuvataan jo vähän keskimääräistä vahvemmaksi, ja loppuvuodelle ennustetaan yhä kohenevia suhdanteita.

Rakentamisessa suhdannenäkymien saldoluku oli heinäkuussa lukemassa +16 (huhtikuussa +28). Paranevaa kehitystä loppuvuodelle ennusti 21 % ja suhdannelaskua 5 % vastaajista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös