Markkinakommentit

Kehittyvillä markkinoilla kaksi ”valopilkkua”

Kesäkuukaudet olivat suotuisia riskiomaisuuslajeille, mutta tie voi muuttua kuoppaisemmaksi tulevina kuukausina. Valon ja varjon sekoituksen lisäksi Pictet’n syyskuinen Perspectives-katsaus tarjoaa nykyistä valoisamman kuvan sijoitusmahdollisuuksista.

Pictet’n makrotutkimuksen johtaja Christophe Donay myöntää, että “sijoitussalkkujen tuottonäkymät näyttävät paljon heikommilta kuin menneisyydessä”, sillä keskuspankkien poikkeukselliset toimet alhaisen kasvun ja inflaation torjumiseksi purevat edelleen. Peliä ei kuitenkaan ole menetetty.

Pictet’n tekemä tutkimus viittaa siihen, että pääomasijoitukset ovat vuosisadan alusta lähtien menestyneet säännönmukaisesti osakkeita paremmin. Huippukvartiilin pääomasijoitusrahastot pystyvät tuottamaan riittävän hyvä tuottoa, jotta se kompensoi sijoituksen pitkää kestoa. Etenkin finanssikriisin pahimmassa vaiheessa käynnistetyt pääomarahastot ovat olleet erityisen menestyksekkäitä.

”Ei siis ole mikään yllätys, että pääomasijoituksista on tulossa vakiokomponentti suurissa salkuissa”, sanoo Donay.

Pääomasijoittaminen tarkoittaa sijoitusten tekemistä sellaisiin julkisesti noteeraamattomiin yrityksiin, joilla on hyvät kehittymismahdollisuudet. Pääomasijoittaja ei ole pysyvä omistaja, vaan pyrkii irtautumaan yrityksestä sovitun suunnitelman mukaisesti.

Myös kehittyvät markkinat näyttävät edelleen suhteellisen houkuttelevilta, vaikkakin ainoastaan erinomaisen talouskasvunsa ansiosta. Aasiaan erikoistunut vanhempi ekonomisti Dong Chen uskoo, että Kiinan talouden bruttokansantuotteen kasvu on 6,5 prosentin luokkaa tänä vuonna. Katsauksessa hän kuitenkin toteaa maassa olevan vielä suuria rakenteellisia ongelmia ja kasvun hidastuvan.

Esiin astuvat Indonesia ja Intia, jotka Chening mukaan voisivat olla ”kaksi valopilkkua” kehittyvillä markkinoilla. Molemmat maat ja etenkin Intia ovat kohentaneet vaihtotasettaan ja valuuttavarantojaan. ”Suotuisan väestörakenteen ja uudistusmielisten johtajien ansiosta näiden kahden talouden kasvunäkymät ovat varsin hyvät keskipitkällä aikavälillä”, hän toteaa.

Markkinat unohtivat Brexit-äänestyksen aiheuttamat huolet nopeasti. Euroopan talous pitää pintansa, ja Yhdysvallat näyttää lähtevän uuteen nousuun vuoden masentavan ensimmäisen puoliskon jälkeen. Osakkeet ovatkin vahvistuneet, ja Pictet’n analyytikkojen mielestä niissä voi olla vielä mahdollisuuksia volatiliteettipiikeistä huolimatta.

Yhdysvalloissa on kuitenkin edelleen taloudellisia ja poliittisia riskejä, ja vaikka Brexit ei heiluttanut Eurooppaa, se ei tarkoita sitä, että poliittiset ja taloudelliset ongelmat ovat kaikonneet, kirjoittaa Donay.

“Kasvu pysyy alhaisena ja epätasaisena, eikä yhteisymmärrystä finanssipoliittisen elvytyksen tarpeesta ole saavutettu, kun rahapolitiikan rajat käyvät entistä selvemmiksi.”

Lue koko Perspectives-katsaus tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös