Sijoitusstrategiat

Menestyskirjan kirjoittajat: Sijoitusguru pitää sijoitustyylinsä

Sijoitusguru ei vaihda sijoitusstrategiaa markkina-analyytikon lausuntojen perusteella, kertoo sijoituskirjailija Jukka Oksaharju SalkunRakentajan haastattelussa. Oksaharjun ja pörssitoimittaja Karo Hämäläisen uutuuskirja on ollut sekä yleisö- että arvostelumenestys.

Sijoitusguru ei vaihda sijoitusstrategiaa markkina-analyytikon lausuntojen perusteella, kertoo sijoituskirjailija Jukka Oksaharju SalkunRakentajan haastattelussa. Oksaharjun ja pörssitoimittaja Karo Hämäläisen uutuuskirja on ollut sekä yleisö- että arvostelumenestys.

Sijoita kuin guru -sijoituskirja on noussut nopeasti myydyimpien tietokirjojen joukkoon. Jukka Oksaharjun ja Karo Hämäläisen kirjoittama uutuuskirja rikkoi elokuun lopussa 10 000 kappaleen painosmäärän. Sijoituskirja on noussut useissa eri kirjakaupoissa Suomen myydyimmäksi talouskirjaksi ja myydyimmäksi tietokirjaksi.

Verkkokirjakaupassa kirja on ollut hetkellisesti myös kaikkien mahdollisten kategorioiden myydyin kirja.

Sijoita kuin guru on ollut paitsi yleisö- myös arvostelumenestys. Esimerkiksi Osakesäästäjien Keskusliiton varatoimitusjohtaja Jorma Kokko kehuu kirjan ideaa peilata gurujen ajatuksia tähän päivään. Kauppalehden analyytikko Henri Elo puolestaan kehuu kirjan selkeyttä, helppolukuisuutta ja hyvää kuvausta kansainvälisten gurujen sijoitusperiaatteista.

SalkunRakentaja haastatteli kirjan kirjoittajia, Jukka Oksaharjua ja Karo Hämäläistä.

Miten lukijat ovat ottaneet vastaan Sijoita kuin guru -uutuuskirjan?

Oksaharju: ”Innostuneesti! Moni on peilannut gurujen strategioita omaan strategiaansa ja puntaroinut, kannattaisiko omaan sijoitustapaan poimia mausteita gurujen opeista. Toisaalta aivan aloittelevilta sijoittajilta olen kuullut kiitosta siitä, että teos ei tarjoa yhtä valmista totuutta ja siten tuudita käsitykseen, että olisi ”oikea tapa sijoittaa”. Menestyä voi monella tapaa. Siksi kirjan on koettu myös rohkaisevan pörssiin.”

Kirjan painosmäärä rikkoi jo 10 000 kappaleen rajan. Mistä luulet kirjan menestyksen johtuvan?

Oksaharju: ”Aikamme kuva on yleisesti kasvava kiinnostus osakemarkkinoita kohtaan, koska korkotuotot ovat lähellä nollaa. Kirjoitimme yksiin kansiin useita jo maailmalla hyväksi havaittuja osakesijoitusstrategioita ja käytännönläheisesti lähdimme tuomaan niitä paitsi nykypäivään myös Helsingin pörssin viitekehykseen. Arvioiden ja palautteiden valossa olemme onnistuneet tavoitteessamme vähintäänkin kohtuullisesti.”

Hämäläinen: ”Ketäpä ei kiinnostaisi menestyä paremmin osakemarkkinoilla?”

Kirjassa pureudutaan sijoitusmaailman tunnetuimpien mestareiden sijoitusfilosofioihin. Useilla osakemarkkinoilla osakkeiden arvostuskertoimetkin alkavat olla korkealla. Miten uskotte sijoitusgurujen tässä tilanteessa toimivan?

Hämäläinen: ”Kirjassa pohditaan, mitä gurut saattaisivat tehdä juuri negatiivisten korkojen oloissa. Kuten gurujen strategioissa yleensäkin, tässäkin kysymyksessä näkemykset jakautuvat. Osa uskoisi yhtiövalinnan voivan kannattaa edelleen tietyin peukalosäännöin, osa puolestaan jatkaisi kurinalaista pitkäaikaissäästämistä ottamatta sen kummemmin kantaa markkinaolosuhteisiin.”

Oksaharju: ”Valtaosalla yhtiövalinnan voimaan uskovista guruista perinteiset arvostusmittaristot huutavat nyt varoituksen sanoja kurssitasojen korkeudesta. Tosin juuri tässä piilee kirjan sisältämän soveltavan osion arvo: gurujen mittareilla osakkeet saattavat näyttää kalliilta suhteessa yhtiöiden tuloksiin, mutta entäpä osakkeille vaihtoehtoisiin kohteisiin, jotka tuottavat nyt ennätyksellisen heikosti?”

Maailman parhaaksi sijoittajaksi tituleerattu Warren Buffett on kirjan yksi päähenkilöistä. Mikä siitä tekee hänestä niin ylivertaisen sijoittajan?

Oksaharju: ”Tähän on kaksi ylivertaista syytä: 1) Se on ymmärrettävästi perusteltu. 2) Se toimii.”

Hämäläinen: ”Kreikkalaiset filosofit määrittelivät totuuden hyvin perustelluksi todeksi uskomukseksi. Buffettin tyyli täyttää Platonin kriteerit.”

Kirja esittelee kahdeksan menestyneen sijoittajan sijoitusstrategiat. Mikä on suurin yhdistävä tekijä kirjassa esiteltyjen sijoitusgurujen sijoitustyyleissä?

Oksaharju: ”Tärkeintä on se, että valitussa tyylissä pysyy eikä vaihda strategiaa sen mukaan, mitä joku markkina-analyytikko sattuu lausumaan päivän Kauppalehdessä.”

Jos pitäisi sanoa yksi asia, minkä sijoittaja voisi kirjan perusteella oppia, niin mikä se olisi?

Hämäläinen: ”Menestyä voi monin tavoin. Tutustu eri mahdollisuuksiin ja valitse se, joka tuntuu sinulle parhaalta – sellaiselta, että maltat noudattaa sitä.”

Entä mitä seuraavaksi? Onko työn alla jo seuraava kirja?

Oksaharju: ”Kyllä. Se on väitöskirja, jonka aloitin jo vuonna 2013.”

Tilaa Sijoita kuin guru -kirja tästä:

Sijoita kuin guru Jukka Oksaharjun uusi kirja
Nordnet.fi

Kommentoi
Ylös
>