Asunnot ja kiinteistöt

Näin temppu tehdään – vuokralaisilta varat ammattiliitoille ja eläkeyhtiöille

Vuokra-asuntoja kasvukeskuksissa tarjoava VVO onnistui siirtämään vuokralaisten varoja ammattiliittojen ja eläkeyhtiöiden taskuun.

VVO:n vuokralaisilta kerättyjä asuntojen korjausvaroja on siirtynyt kaksivaiheisella operaatiolla ammattiyhdistysten ja eläkeyhtiöiden taskuun.

Näin manööveri toteutettiin.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että VVO onnistui pitämään itsellään vuokralaisilta kiinteistöjen tuleviin korjaustarpeisiin kerätyt varat, kun se kesäkuussa myi yli 8 000 hintasäänneltyä vuokra-asuntoa Y-Säätiölle. Y-Säätiö saa maksaa asunnoista enintään 68 miljoonaa euroa.

VVO ja Y-säätiö hoitivat asian niin, että VVO myy Y-Säätiölle kaikki VVO Asunnot Oy:n sisällä olevat hintasäännellyt asunnot – ei siis koko yhtiötä. Sen sijaan Y-säätiö ostaa yhtiön koko sisällön kiinteistökauppana, kunkin kiinteistön kerrallaan.

Tämän menettelyn avulla vuokralaisilta vuosien saatossa kerätyt korjausvarat eivät siirry kiinteistöjen mukana uudelle omistajalle, vaan jäävät VVO:lle. Menettely ei ole laiton, sanoo Aran ylijohtaja Hannu Rossilahti.

Kaupan mielenkiintoa lisää se, että VVO aikoo jakaa jättiosingot omistajilleen – siis ammattiliitoille ja eläkeyhtiöille.

SalkunRakentaja kertoi 6.9. VVO-konsernin hallituksen kaavailevan lisäosingonmaksua omistajilleen. Hallitus on kutsunut koolle ylimääräisen yhtiökokouksen, jossa yhtiökokous käsittelee lisäosingonmaksua.

VVO kertoo tiedotteessaan, että se on luopunut pitkien rajoitusten kohteista myytyään yli 8000 asuntoa Y-Säätiölle.

Näihin myytyihin kohteisiin vuosikymmenten aikana sitoutuneet pääomat – siis sisältäen vuokralaisilta kerätyt korjausvarat – on tarkoitus nyt palauttaa omistajille ja tämän mukaisesti yhtiökokoukselle esitetään 9 euron lisäosinkoa osakkeelta.

Y-Säätiökaupan ARAn vahvistama omien varojen indeksikorjattu luovutuskorvaus oli yhteensä 68 miljoonaa euroa ja osinkoesitys on pääomanpalautuksena yhteensä 66,6 miljoonaa euroa.

Vuokralaisilta kerätyt korjausvarat uivat siis ammattiliittojen ja eläkeyhtiöiden taskuun. Ammattiliitot muuten saavat osingot verovapaasti, koska ne ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä.

Kommentoi
Ylös
>