Osakeanalyysit

Venäjän taloudessa elpymisen merkkejä – nämä pörssiyhtiöt hyötyvät

Venäjän taloudessa näyttää olevat pahin takanapäin öljyn hinnan elvyttyä alkuvuonna., arvioi Inderesin analyytikko.

Venäjän talous ei supistu enää niin rajusti kuin viime vuonna. Naapurimaan ensimmäisen vuosineljänneksen talouskasvu oli -1,2 prosenttia ja toisen vuosineljänneksen -0,6 prosenttia, kun vuonna 2015 talous supistui kvartaaleittain 3-4 prosenttia.

Hieman parantuneiden kasvulukujen taustalla on 50 dollarin tuntumaan stabiloitunut öljyn hinta barrelilta, arvioi Inderesin analyytikko Petri Aho blogissaan. Vakiintunut öljyn hinta on toisaalta vahvistanut ja vakiinnuttanut Venäjän ruplan kehitystä muita päävaluuttoja vastaan sekä tuonut hieman kaivattua näkyvyyttä talouteen.

”Luottamuksen palautuminen on näkynyt myös Venäjän yksityisellä sektorilla, jossa sekä reaalipalkkojen että vähittäismyynnin kehityksessä on ollut nähtävissä lievää tasoittumista viime kuukausina”, Aho toteaa.

Kuluvana vuonna talouskasvu jäänee Ahon mukaan edelleen lievästi negatiiviseksi, koska öljyn nykyisestä hinnasta ei ole vielä tarpeeksi tukea öljy- ja raaka-aineriippuvaiselle taloudelle. Ensi vuodellakin odotettavissa on vain lievästi positiivisia talouskasvulukuja bkt:n kasvaessa noin yhden prosentin.

”Öljyn hinnan arvioidaan jäävän pidemmälläkin aikavälillä 50 – 60 dollariin, joten takavuosien kaltaista kasvuihmettä Venäjän taloudelta on turha odottaa lähivuosinakaan”, analyytikko ennustaa.

Venäjän markkinoiden heikko kehitys on heijastunut negatiivisesti Venäjä-yhtiöiden kurssikehitykseen.

Ahon mukaan Venäjä-riippuvaisten yhtiöiden kurssikehitys on jäänyt keskimäärin selvästi jälkeen Helsingin pörssin portfolioindeksin kehityksestä vuoden 2010 alun jälkeen.

Merkittävää Venäjä-liiketoimintaa (noin 10 % liikevaihdosta ja/tai liiketuloksesta tai merkittävä sijoitettu pääoma) on tällä hetkellä Inderesin seuraamista yhtiöistä olevista yhtiöistä ainoastaan Aspolla, Fortumilla, Nokian Renkailla, Tikkurilalla, YIT:llä, ja SRV Yhtiöillä.

Aho luokittelee Venäjä-riippuvaisiksi yhtiöiksi ne, joiden liikavaihdosta ja/tai liiketuloksesta vähintään 10 prosenttia tulee Venäjän kaupasta, tai joilla on merkittävä Venäjälle sijoitettu pääoma.

”Näistä suurimmat Venäjän liiketoimintojen painoarvot ovat tällä hetkellä Fortumilla ja Aspolla, joiden liikevaihdosta arviolta noin neljännes muodostuu Venäjältä ja/tai IVY-maista”, Aho toteaa.

Useimmat Inderesin seuraamista Venäjä-yhtiöistä signaloivat kuitenkin Q2-raporttien yhteydessä hieman valoisemmista näkymistä Venäjän markkinoilla ja tuloskehityksessä, Aho toteaa.  ”Lisäksi ruplan vahvistuminen tulee arviomme mukaan heijastumaan positiivisesti Venäjän liiketoimintojen tuloskehitykseen Q4:sta alkaen.”

Katso Ahon kommentit kustakin Venäjä-yhtiöstä tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös