Osakeanalyysit

Analyysitalo myöntää: Sijoitusidea Fortumissa ”karahti pahasti kiville”

Fortumin osakkeet lähtivät ulos analyysitalo Inderesin oikeaa rahaa sijoittavasta mallisalkusta.

Sijoitusammattilaisilta ei ole totuttu kuulemaan rakentavaa itsekritiikkiä. Analyysitalo Inderesin analyytikot ovat tehneet tässä virkistävän poikkeuksen.

Inderesin analyytikot kertovat Facebookissa poikkeuksellisen avoimesti virhesijoituksestaan.

”Alkuperäinen sijoitusideamme Fortumissa on karahtanut pahasti kiville, minkä takia vetäydymme jo alkuvuodesta tarkkailuluokalle joutuneesta sijoituksesta osittain onnekkaastikin noin nollatuotolla”, analyysitalo toteaa.

Fortumissa Inderesin analyytikkoja kiinnosti alun perin viime vuonna etenkin korkea osinkotuotto. Tältä ajatukselta putosi pohja pois viime kevään osinkopäätöksen ja yhtiön viime aikojen osinkokommenttien takia.

”Lisäksi Fortumin Venäjällä suunnitteleman vesivoimaloiden omistusjärjestelyn kariutuminen ja tästä huolimatta tehty sijoitus taloudellisesti kyseenalaiseen Fennovoima-projektiin oli mielestämme jälleen ikävä muistutus poliittisista riskeistä ja valtiosta kartettavana yhtiökumppanina, mikä oli myös yksi tekijä myyntipäätöksemme taustalla”, Inderes tilittää.

Viimeisimmässä osavuosikatsauksessaan Fortum raportoin liikevaihdon selvästä laskusta, sillä liikevaihto laski 768 miljoonaan euroon vertailukauden 794 miljoonasta eurosta. Yhtiön mukaan liikevaihdon lasku johtui lähinnä vertailukautta matalammista tuotantomääristä ja matalammasta ruplan kurssista. Vertailukelpoinen liikevoitto voitto jäi 122 miljoonaan euroon, kun vertailukaudella voittoa oli kertynyt 143 miljoonaa euroa.

Fortum ei ole viime vuosina ollut mikään juhlava sijoituskohde. Ennen finanssikriisiä energiayhtiön osakenoteeraus kävi yli 30 euron. Nyt yhtiö arvostetaan vain hieman yli 14 euron arvoon. Valtionyhtiötä on arvosteltu omistaja-arvon hukkaamisesta ja Fortumin kohdalla näille puheille näyttää löytyvän katetta.

fortum-osakekurssi-102016

Inderesin asiantuntijoiden ei Fortumin osakkeella tehdystä virheliikkeestä huolimatta tarvitse hävetä mallisalkkunsa tuloksia. ”Fortumin hutilyönnistä huolimatta mallisalkkumme on 35 % plussalla viimeisen vuoden ajalta”, Inderes hehkuttaa. Mallisalkun tuotto on ylittänyt roimasti vertailuideksin tuoton.

Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku.

 

Analyysitalon mallisalkussa painoarvoltaan suurimmat sijoitukset ovat tässä:

Revenio Group

Comptel

Restamax

Siili Solutions

Martela

Katso koko salkun sisältö ja historiallinen tuotto tästä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös