Indikaattorit

Talousindikaattorit sen kertovat – maailmantalous elpyy

Viime päivien ostopäällikköluvut kertovat selvää kieltään. Positiivisia kasvulukuja on saatu niin USA:sta kuin Euroopastakin.

Kasvu jatkuu maailmantaloudessa vakaana ja Yhdysvalloissa, maailman suurimmassa talousveturissa, talouden aktiviteetti ylitti odotukset selvästi.

Markitin-yhtiön julkaisema globaali teollisuuden PMI kipusi 51:een elokuun 50,8:sta. Lukema on nyt hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoaan ja yhdenmukainen noin 3 prosentin globaalin talouskasvun kanssa, toteaa Handelsbanken aamukatsauksessaan.

Pankin mukaan USA:n luvut osoittavat, että teollisuussektori ei ole laskusuhdanteen partaalla. Myös Iso-Britannia näyttää toipuvan Brexit-shokista.

”Elokuun laskun älkeen vahva palautuminen tapahtui sekä Markitin PMI-luvussa että ISM-luvussa. Myös Britanniassa teollisuussektori on pärjännyt erittäin hyvin EU-eroon johtavan kansanäänestystuloksen jälkeen. Syyskuun luku 55,4 oli korkein yli kahteen vuoteen, kun sekä kotimaiset että ulkomaiset tilaukset elpyivät”, Handelsbanken toteaa.

Myös euroalueelta saatiin myönteisiä uutisia.

Talousalueen ostopäällikköluvut pysyivät ennakkoarvion mukaisina eli kohosivat hieman elokuusta. ”Sekin tukee vakaata kasvunäkymää”, Handelsbanken tulkitsee.

Kiinassa teollisuusaktiviteettia kuvaavaan lukuun ei tullut muutoksia. Tästä voidaan päätellä, että vuoden kolmannen neljänneksen kasvu saattoi kiihtyä ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen, Handelsbanken toteaa.

”Analyysiyhtiö Capital Economicsin mukaan on hyvin mahdollista, että Kiinan syklinen noususuhdanne jatkuu vielä ensi vuoden alkuun, mutta voisi sen jälkeen hidastua, sillä keskuspankki on pidättäytynyt lisäelvytykseltä viime kuukausina.”

Handelsbanken uskoo Kiinan talouden kasvavan tänä vuonna 6,6 prosenttia. ”Ensi vuonna kasvu hidastuu 6,3 prosenttiin ja vuonna 2018 6,1 prosenttiin.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös