Asunnot ja kiinteistöt

Asuntojen ja kiinteistöjen välityspalkkioissa suuria eroja

Kiinteistönvälityspalkkiot ovat laskeneet jo usean vuoden ajan. Nyt lasku näyttää pysähtyneen.

Suomen asunto-osakkeen ammattivälityksen keskiarvopalkkio oli keskimäärin 4,16 prosenttia sisältäen arvonlisäveron, kertoo kiinteistönvälityksen välityspalkkioita vertaava Asuntojenmyynti.fi-sivustoa ylläpitävä Effortia Oy.

Välityspalkkiot ovat olleet laskussa vuodesat 2013 lähtien.

Jyväskylässä korkeimmat välityspalkkiot

Alhaisin asunto-osakkeen välitysprosentti löytyi keskimäärin Kuopiosta, jossa välityspalkkion suuruus oli keskimäärin 3,55 prosenttia. Korkeimmat prosentit puolestaan löytyivät Jyväskylästä, jossa paikalliset välitysyritykset pyysivät kerrostalohuoneistojen välityksestä keskimäärin 4,45 prosenttia sisältäen arvonlisäveron.

Effortian mukaan kiinteistöjen arvonlisäverollisten välityspalkkioprosenttien koko maan keskiarvo pysytteli vuoden kolmannella neljänneksellä muuttumattomana.

Keskimäärin kiinteistönvälitystä sai Suomessa syyskesällä keskimäärin 4.34 prosentin komissiolla. Matalimmat palkkioprosentit pyydettiin Kuopiossa, jossa keskimääräinen omakotitalon välityspalkkioprosentti oli 3,61 prosenttia sisältäen arvonlisäveron. Korkeinta 4,56 prosentin kiinteistönvälitysprosenttia palveluistaan pyysivät tarkastelujaksolla edelleen jyväskyläläiset välitystoimistot.

Välityspalkkioissa hurjia eroja välittäjien välillä

Taloussanomat vertaili Oikotie.fi-palvelussa Pohjois-Helsingissä sijaitsevan noin 84 neliön rivitaloasunnon välityspalkkioita. Asunnosta pyydetään 275 000 euroa ja se sijaitsee vuonna 1981 rakennetussa yhtiössä.

Helsingin edullisin kiinteistövälitysfirma pyytää asunnon myynnistä 1,8 prosentin välityspalkkiota arvonlisävero mukaan lukien. Välityspalkkiokulut ovat pyynnin mukaisesta myyntihinnasta siten 4950 euroa.

Toinen kiinteistövälitysfirma tarjoaa samaisesta asunnosta huimasti kovempaa välityspalkkiota. Nettisivuillaan yhtiö pyytää palkkiota alv:n kanssa 4,96 prosenttia, jolloin pelkät välityspalkkiokulut ovat 13 640 euroa.

Vertaile eri kaupunkien kiinteistönvälityspalkkioita täältä.

Kommentoi
Ylös
>