Talouden trendit

Kyseenalainen ennätys: Maksuhäiriöt korkeammalla kuin koskaan

Asiakastiedon mukaan osalla kuluttajista on jopa kymmeniä kulutusluottoja.

Maksuhäiriöisten kuluttajien ennätysmäärä on jälleen kasvanut. Suomen Asiakastieto Oy:n mukaan syyskuun lopussa sen rekisterissä oli jo 374 200 henkilöä. Maksuhäiriöisten joukko on vuodessa kasvanut lähes viidellä tuhannella ja kesäkuun lopun edellisestä ennätyslukemastakin 2 000 henkilöllä.

Asiakastiedon liiketoimintajohtajan Jouni Muhosen mukaan jo vuoden alussa oli nähtävissä, ettei maksuhäiriöisten henkilöiden määrän kasvu todennäköisesti taitu ainakaan tänä vuonna.

”Maksuhäiriörekisteriin on tänä vuonna tullut jo kolmekymmentä tuhatta henkilöä, päivittäin siis 110, joilla ei ollut merkintöjä ennestään. Monet hakevat jatkuvasti uutta luottoa ja tekevät luoton kaltaisia hankintoja, kuten puhelinliittymiä ja verkko-ostoksia, vaikka aiempienkin sitoumusten hoitamisessa on suuria vaikeuksia. On erittäin todennäköistä, että nämä henkilöt tulevat saamaan maksuhäiriön lähitulevaisuudessa”, Jouni Muhonen kertoo.

Maksuhäiriöisten ja työttömien määrä on pitkään ollut suhteellisen samalla tasolla, mutta viimeaikainen kehitys antaa viitteitä, ettei näiden yhteys ole itsestäänselvyys. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste oli elokuussa laskenut 7,2 prosenttiin. Maksuhäiriöisiä henkilöitä puolestaan oli syyskuun lopussa 8,5 prosenttia kaikista 18 vuotta täyttäneistä.

”Työttömyys varmasti kasvattaa ylivelkaantumisriskiä, mutta suoraa korrelaatiota vakavien maksuvaikeuksien määrään ei näyttäisi olevan. Tilastokeskuksen mukaan työttömyysaste laski vuodessa runsaalla prosenttiyksiköllä, mutta maksuhäiriöisten henkilöiden määrä on jatkanut kasvuaan”, Muhonen huomioi.

Tammi-syyskuussa Asiakastieto rekisteröi kuluttajille yhteensä noin 1,1 miljoonaa maksuhäiriömerkintää, mikä on suunnilleen yhtä paljon kuin viime vuonna. Asiakastiedon maksuhäiriörekisterissä olevilla kuluttajilla on keskimäärin jo 14 merkintää.

Lisäksi sellaisillakin henkilöillä, joilla ei vielä ole maksuhäiriötä, saattaa olla jopa kymmeniä kulutusluottoja sekä lisäksi maksettavana vuokria, puhelinliittymiä, laajakaistasopimuksia ja lukuisia muita laskulla ostettuja palveluita.

”Tässä on ongelman ydin. Yli 90 prosentilla aikuisista ei ole maksuhäiriömerkintöjä, mutta suurella osalla meistä on luottoja monelta taholta. Luulisin, että monikaan meistä ei laskematta tiedä, kuinka monelta taholta olemme ottaneet luottoa tai ostaneet asioita laskulla.”, Muhonen korostaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös