Kumppaniblogit

Nämä 6 muutosta auttavat matkustamaan pienemmällä budjetilla

Tässä postauksessa käsittelen muutamia omista kokemuksista kumpuavia ajatus- ja toimintamallien muutoksia, joita omaksumalla ja soveltamalla voi alkaa helpommin matkustaa pienemmällä budjetilla.

Reissusta palatessa sitä ollaan usein väsyneitä, rahallisesti köyhtyneitä, mutta onnellisia, koska ollaan kokemuksista rikastuneita. Tavatonta ei ole sekään, että rahaa on kulunut enemmän kuin suunniteltiin ja luottokorttiakin on ehkä vingautettu, toisin kuin piti. ”Eihän se nyt haittaa, kotona voidaan taas vetää vyötä kireälle, pihistellä ja pitää puuro- ja makaroniviikkoja”.

Vai voisiko sitä oppia toimimaan vähän tiedostavammin matkabudjettinsa kanssa? Huolehtia jo etukäteen, että varaukset on tehty oikeasti hyvien diilien periaatteella ja rahankäyttöä matkan varrelle suunniteltu. Matkalle valmistautuessa kannattaa pohtia, miten rahan käyttö olisi suunnitelmallista myös perillä  ja pyrkiä omaksumaan vaikka vähitellen taloustietoista rahankäyttöasennetta.

Tässä postauksessa käsittelen muutamia omista kokemuksista kumpuavia ajatus- ja toimintamallien muutoksia, joita omaksumalla ja soveltamalla voi alkaa helpommin matkustaa pienemmällä budjetilla.

1.Reissutyyli puntariin

Oletko joskus päättänyt, että majoitut aina vähintään 3 :n *** hotelleissa?  Tai, että matkoilla pitää päästä näppärästi liikkumaan aina ovelta ovelle ja mielellään välttää julkista liikennettä? Tai että pitää olla sen verran rahaa, että voi syödä kunnon ravintoloissa ja juoda drinkit hintaa katsomatta, kun siltä tuntuu. Tai että suorilla lennoilla pitää päästä mahdollisimman lähelle kohdetta?

Edullista bambumaja -majoitusta

Edullista bambumaja -majoitusta

Oli pinttynyt ajatusmallisi mikä tahansa, kannustan haastamaan sen edes joskus matkoillasi ja tekemään jotain, mitä et ollut uskonut tekeväsi.  Voi käydä niin, että pääset yli tuosta kriteeristäsi ja voit alkaa tekemään reissukassasi venyvyyden kannalta viisaampia valintoja.

Itse ajattelin ensimmäisillä Aasian matkoilla, etten tohdi majoittua huteraseinäisissä alle 8 m2 majoissa, joiden lattioissakin on vähintään sentin raot ja kyykkyvessa. Noh, kun sitten kohtasin tämän estoni ja uhmasin ajatusmalliani, huomasin, ettei tällaisissa majapaikoissa ole oikeastaan mitään vikaa.

Itse asiassa ne olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan juuri sitä, mitä tarvitsin. Toki tämänkin kategorian paikoissa oli löydettävissä ne huonosti hoidetut murjut ja toisaalta viihtyisät ja kivat pikku guesthouset ja bungalowit.  Koska suostuin tinkimään hieman totutusta majoitustyylistä, minulla oli hetkessä laajempi kattaus majoitusmahdollisuuksia käytettävissä ja samalla mahdollisuus säästää yli 50 % majoituskuluissa. Ja kyseessä vain pieni asennemuutos.

Omaa reissutyyliä ja asennetta kannattaa pohtia ihan rehellisesti, voisiko sitä yhtään tuunata? Mikä oikeasti estää omalta mukavuusalueelta poistumista? Missä kohtaa voisi säästää enemmän ja missä asioissa toisaalta haluaa satsata? Voisiko sittenkin hypätä joskus yöbussiin lentokoneen sijasta tai majoittua toisinaan jonkun kotona?

2. Tee budjetti ja seuraa sitä

Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta on sangen toimiva tapa hahmottaa, mihin rahaa tarvitaan, paljonko sitä tarvitaan ja mihin se ihan oikeasti menee.

Budjetin voi jaotella esim. seuraaviin kolmeen kategoriaan:

  • kuluihin ennen matkaa (valmistelut, lennot, passit & viisumit, rokotukset & lääkkeet, vakuutus, varusteet)
  • kertaluontoisiin kuluihin matkan aikana (retket, tapahtumat, kurssit, isommat pääsymaksut & hankinnat)
  • päivittäisiin, toistuviin kuluihin (ruoka, majoitus, liikkuminen, aktiviteetit, viihde, puhelin & netti, päivittäistavara, ostokset)

Näiden kategorioiden summista sitten näkee jo suunnilleen paljonko rahaa tarvitaan yhteensä, paljonko ennen matkaa ja paljonko matkan aikana. Tämä helpottaa myös etukäteissäästämisen suunnittelua ja aikatauluttamista.

Budjettiseurantaa voi tehdä monella tapaa, päivittäin tai viikottain mielummin kuin kuukausittain. Tästä on ah niin helppo lipsua varsinkin, jos tipahtaa hetkeksi kärryiltä. Seurannan tekeminen vaikuttaa kuitenkin suoraan siihen, miten tiedostavaa päivittäinen rahankäyttö on, ja jo siksi suositeltavaa. Jos tavoitteeksi on asettanut 30 € / päivä, syntyy usein luontainen halu ja tarve päästä asettamaansa tavoitteeseen, ehkä jopa ylittää se (eli alittaa budjetti). Itse olen käyttänyt seurantaan ihan google sheetsiä ja viimeisimpänä Trabee Pocket -sovellusta, jonka voi ladata puhelimeen (android).

Budjetissa pysymisestä tai sen alittamisesta sekä ostamatta jättämisestä on muuten ihan mahdollista saada mielihyvän ja palkitsevuuden kokemuksia.

3. Vaihda maksulliset aktiviteetit ilmaisiin tai halvempiin

Tuntuuko, että reissusta saadaan eniten irti, kun kurvaillaan kieli vyön alla nähtävyydestä toiseen ja käydään retkillä, joihin saada ujutettua 12 in 1 ohjelmanumeroa? Monet nähtävyydet ovat aika riistohinnoissa ja ne voi usein nähdä ilmaiseksikin tai halvemmalla. Monet maamerkit, tornit ja kirkot voi katsastaa riittävän hyvin ulkopuoleltakin, jokaiseen humputukseen ei kannata maksaa sisälle. Valitse ne itsellesi tärkeimmät ja ihaile muita etäisyyden päästä.

Useita retkiä voi toteuttaa omatoimisesti ilman virallista matkanjärjestäjää. Bongaa joku paikallinen opastamaan, tai kerätkää pieni porukka, jonka kanssa toteuttaa retki ja jakaa mahdolliset kulkemiskulut ja oppaan palkkiot. Voit myös katsoa mitä tarjoaa esim. Vayable, jos ei muuten niin inspiraatioksi. Jos majoitut paikallisen luona, saat varmasti oivat vinkit edulliseen tekemiseen ja näkemiseen, kenties sen paikallisoppaankin.

Omatoimiset kaupungilla / kylillä / puistoissa / rannoilla kuljeskelut, ihmettelyt ja istuskelut ovat ihan mainiota ajanvietettä. Takakujilla hortoillessa bongaa kaikkea mielenkiintoista. Luontokohteet ovat usein ilmaisia tai ainakin edullisia. Ilmaista tekemistä ja näkemistä on joka paikassa. Ala keskustella ihmisten kanssa, se saattaa olla alku seuraavalle seikkailulle.

Balilla pääsin aterioimaan ja naukkailemaan palmukiljua tämän lähes 100 -vuotiaan herran kanssa, näitä elämyksiä ei aina tourdesk:eiltä saa

Balilla pääsin aterioimaan ja naukkailemaan palmukiljua tämän lähes 100 -vuotiaan herran kanssa, näitä elämyksiä ei aina tourdesk:eiltä saa

4. Vaihtoehtoja ravintolasyömiselle

Tulin Australiaan helmikuussa ja toistaiseksi olen syönyt ravintolassa yhden kerran omalla rahalla (toinen kerta oli tarjottu). Tähän ei lasketa kahviloita ja pikaruokaloita, tosin ei niitäkään ole paljoa ole kertynyt. Selkeä valinta kalliissa maassa on ollut kokata itse. Ulkona syöden täällä palaisi helposti vähintään 20-30 € ruokaan / päivä, itse laittaen selviää 5-8 €.

Riippuen missäpäin maailmaa matkustetaan vaihtoehtoja ”oikeissa” ravintoloissa syömiselle ovat ruokatorit, katukojut, paikallisten suosimat pienet lounaspaikat, itse järkätyt piknikit puistoissa tai rannalla. Tai sitten voi kokkailla osin tai pääosin itse. Itse kokkailuun auttaa, jos on vuokrannut huoneiston, missä on keittiö tai asuu hostellissa. Vai menisitkö jonkun paikallisen pöytään? Katso esim. Bon Appetour.

Ruokakuluissa säästämisessä on myös auttanut se, että on päästänyt irti sellaisesta ajatuksesta, että syömisen pitää tapahtua aina viihtyisässä ympäristössä. Ei tarvitse. Vähän sisustukseltaan karummatkin kuppilat ovat ihan ok., kun tarkoitus on vain saada edullista maittavaa perusruokaa. Voi olla, että hyvä ruoka täysin kompensoi vähemmän prameat puitteet.

Itsetehty kanasalaatti parempaa ja halvempaa kuin kuppiloissa

Itsetehty kanasalaatti parempaa ja halvempaa kuin kuppiloissa

5. Älä mene halpuuden halpaan

Etenkin edullisissa maissa on helppo mennä ”halpuuden halpaan”. Koska kaikki tuntuu niin halvalta ei meinaa edes kehdata ostaa edullisimpia tuotteita tai palveluita. Tai sitten ajatellaan, että nyt kannattaa ostaa oikein koko rahan edestä tuotteita, joita et todennäköisesti edes tarvitse, mutta ne nyt vain tuntuivat niin halvoilta, ettei voinut jättää ostamattakaan.

Yhden oluen sijasta tuleekin juotua 10, koska on niin halpaa. Ruokakin on niin halpaa, että tilataan pöytä täyteen ja jätetään osa syömättä. Taksit ovat niin halpoja, että montaa askelta ei viitsi enää itse ottaakaan. Ja yhtäkkiä rahaa kuluu ihan yhtä paljon kuin Suomessa oltaessa, kenties enemmänkin. Vastinetta on rahalle varmaan saatu, ehkä liikaakin, mutta pointti budjetilla elämisestä ja rahojen riittämisestä pidemmälle on samalla autuaasti unohtunut.

Saa toki nauttia edullisista hinnoista, mutta tekemällä sen viisaasti, pärjää samalla rahalla vähintään tuplasti pidempään, kuin mitä koto-Suomessa. Jos elämiskulusi Suomessa ovat 1500 € / kk niin puolta halvemmassa maassa pitäisi pärjätä 750 € eurolla.

Itse olen pystynyt säästämään kuukausikuluissani merkittävästi sillä, että olen oleskellut pidempiä aikoja edullisissa maissa ja huolehtinut, että kuluttamiseni jää alle puoleen kotimaan pakollisista kuluista. Mielestäni on järkevämpää ja mieluisampaa olla kuukausi reissussa samalla rahalla, mikä voisi kulua helposti jo viikon matkalla.

6. Vertaile ja kilpailuta

Pienten purojen merkitys on todella olennainen seikka myös matkaillessa. Päivittäisistä kulutustottumuksista ja mahdollisista hövelyyksistä kertyy pidemmässä juoksussa ihan merkittäviä summia. Jos jaksaa vain vertailla hintoja huomaa kyllä, missä paikoin voi alkaa säästää. Bongaamistaan edullisista palveluista, majapaikoista, ravintoloista ja baareista voi sitten etsiä ne parhaimmat, joissa saa kelpo vastineen pienemmällekin rahalle.

Kalliimpi ei tarkoita aina parempaa. Majoituksia vertailemalla  saatat huomata, että toisessa majatalossa onkin viihtyisämmät huoneet ja hintakin 10 euroa yössä vähemmän. Jos viitsii etsiä hetken sitä parasta diiliä, yleensä pitkässä juoksussa säästää. Majapaikkojen suhteen voi käydä kyselemässä hintoja ja kilpailuttamassa paikan päällä suoraan eri vaihtoehtoja. Netissäkin voi nykyään vertailla hyvin majapaikkoja, mutta hintaneuvotteluja on hankalampi käydä.

On helppo ajatella, että ihan sama maksaako joku asia euron vai kaksi, vitosen vai kympin. Mutta, jos joka päivä valitsee sen kahden euron ratkaisun, ja tekee sitä systemaattisesti kaikessa muussakin kulutuksessaan ei pidä ihmetellä, jos rahaakin kuluu tuplasti siihen nähden kuin mitä tarvitsisi käyttää. 1500 euron reissu vai 3000 euron reissu? Siinä on jo vähän eroa. Ja ero voi johtua pienistä päivittäisistä valinnoista ja viitseliäisyydestä tai sen puutteesta, eikä niinkään siitä, että toinen reissu olisi laadultaan selkeästi parempi.

Matkusta pienellä budjetilla – nautinnoista tinkimättä

Reissussa on tarkoitus toki voida nauttia eikä vain säästellä, siksi jokaisen kannattaa rakentaa matkabudjetti ja taloudenseuranta niistä lähtökohdista, jotka nousevat omista prioriteeteistä ja arvoista, siitä mikä itselle on tärkeää. Nämä luonnollisesti vaihtelevat eri ihmisillä

Itselleni on ollut kasvattavaa kokeilla monenlaista reissaamista, puntaroida rahallisia ja ilmaisia nautintoja ja todeta, ettei reissukassan koko ole ollut koskaan se reissuiloa tai matkakokemuksen syvyyttä eniten määrittävä tekijä. Usein sen huomaaminen, miten vähällä oikeastaan pärjää, mistään varsinaisesti luopumatta, on tuonut jo paljon iloa ja tyydytystä.

Tässä siis muutama ajatus siitä, miten matkakuluissa voi ihan ajatus- ja toimintatapojen muutoksella alkaa säästää. Mutta vielä pari sanaa siitä, mitä iloa niistä ”säästyneistä” rahoista sitten konkreettisesti on?

Asian voi ajatella ainakin kolmella tapaa:

1) Toimimalla taloustietoisemmin pystyt tekemään pidemmän reissun pienemmällä rahamäärällä (vaikka konkreettisesti rahaa ei jäisikään säästöön).

2) Pystyt lähtemään reissuun ylipäätään, vaikka luulit etteivät rahasi riitä.

3 ) Voit ihan konkreettisesti pyrkiä arvioimaan tekemiäsi säästöjä ja siirtämään sitten summat säästötilille tai sijoituksiin seuraavia reissuja odottamaan. Voit ajatella, että pienellä vaivannäöllä sait sekä mainion reissun että pesämunan seuraavaan.

Tiiviin paketin taloustietoisuutta ja vinkkejä budjetilla matkaamiseen tarjoaa Nippu kuntoon -Taloustietoisen reissaajan opas.

nippu-kuntoon-banneri-suorakaide-102016

Tiedoksi lukijoille: Artikkeli sisältää linkkejä SalkunRakentajan markkinointikumppanin sivuille.  SalkunRakentaja-sivusto voi saada kumppanilta mahdollisesti myyntikomissioita.

Kommentoi
Ylös
>