Osakeanalyysit

Fortum hyötyy nousevasta sähkön hinnasta

fortum-osakekurssi-112016
Sähkön hintanäkymät ovat positiivisia vuodelle 2017, toteaa Evli.

Sähkön hinta on kehittynyt positiivisesti ja Fortumin pohjoismainen sähkön myyntihinta nousee ensi vuonna korkeammaksi kuin tänä vuonna, arvioi Evli Fortum analyysissään. ”Kun kulut laskevat Ruotsin veropäätösten johdosta, odotamme Generation-segmentin kannattavuuden paranevan.”

Evli ennustaa pohjoismaisen sähkön hinnan nousevan ensi vuonna yli 33 euron per MWh. Tammi-syyskuussa 2016 sähkön keskimääräinen systeemihinta Nord Poolissa oli 24,4 euroa/MWh, aluehinta Suomessa oli 30,8 euroa/MWh ja aluehinta Ruotsissa SE3-alueella (Tukholma) 26,7 euroa/MWh.

Saksassa keskimääräinen spot-hinta vuoden 2016 kolmannella neljänneksellä oli 28,3 (32,8) euroa/MWh ja tammi-syyskuussa 26,1 (31,1) euroa/MWh.

Syyskuun 2016 lopussa noin 80 prosenttia Fortumin Generation-segmentin arvioidusta sähkön tukkumyynnistä Pohjoismaissa oli suojattu hintaan 29 euroa/MWh loppuvuodelle 2016. Vastaavat luvut vuodelle 2017 olivat noin 50 prosenttia hintaan 28 euroa/MWh ja vuodelle 2018 noin 30 prosenttia hintaan 25 euroa/MWh.

Sähkömarkkinoilla on havaittavissa joitain myönteisiä merkkejä pääasiassa raaka-aineiden ja päästöoikeuksien hintojen nousun myötä, arvioi Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark yhtiön osavuosikatsauksessa. ”Aivan vuosineljänneksen lopussa hinnat termiinimarkkinoilla nousivat ja ovat nyt selvästi korkeammalla kuin toisen vuosineljänneksen lopussa.”

Hyvä uutinen Fortumin kannalta on myös Ruotsin hallituksen syyskuussa esittelemä budjettiehdotus, jossa vesivoiman kiinteistöveroa päätettiin laskea ja ydinvoiman kapasiteettivero poistaa asteittain tulevien vuosien aikana.

Evlin mukaan Venäjällä investointiohjelma on vuoden 2016 kuluessa saatettu loppuun ja tavoiteltuun 18,2 miljardin ruplan liikevoittoon ohjeistetaan päästävän ensi tai seuraavana vuonna. City Solutions -segmentissä Ekokem kasvattaa tulosta.

Fortum järjestää pääomamarkkinapäivän 16.11. ”Odotamme selkeytystä osinkopolitiikkaan ja lisävaloa yritysostosuunnitelmiin. Uskomme, että yrityskauppoihin voidaan käyttää vielä 3-4 miljardia euroa”, Evli toteaa.

Fortumin osake on viime vuosina kyntänyt selvästi alamaissa verrattuna yleisindeksin kehitykseen. Evlin tämän vuoden osakekohtaisella tulosennusteella 0,66 tasepohjainen arvostus eli hinta suhteessa tasesubstanssiin on 1,0. P/E-kerroin on puolestaan 23.

Evli ennustaa Fortumin osakekohtaisen tuloksen kuitenkin nousevan ensi vuonna 0,8 euroon, jolloin P/E-kerroin laskee 18,9:ään. Evlin suositus Fortumin osakkeelle on Lisää ja tavoitehinta 16,0 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös