Markkinakommentit

Kohoava korko tekee osakkeista kalliita

S&P 500 -osakeindeksin P/E-kertoimen kehitys. Lähde: www.multpl.com/

S&P 500 -osakeindeksin P/E-kertoimen kehitys. Lähde: www.multpl.com/

Osakkeiden korkea arvostustaso on ollut ymmärrettävää niin kauan kuin korot ovat pysyneet alhaalla. Nyt koroissa on tapahtunut käänne.

”Ei ole mikään salaisuus, että osakemarkkinoiden arvostustaso on pääosin kallis”, kirjoittaa sijoitusbloggaaja Verneri Pulkkinen Inderesin blogissaan.

Yhdysvalloissa sijoittajien eniten seuraaman osakeindeksin, S&P 500:n, P/E-kerroin on tällä hetkellä noin 25x (ks. kuva yllä) ja 12 kuukauden päähän katsova P/E-kerroin on Pulkkisen mukaan noin 18x.

Myös kotikonnuilla arvostuskertoimet ovat nousseet. ”Samaan aikaan Helsingin pörssin tämän vuoden arvioitu P/E-kerroin on noin 18x. Historiallinen keskiarvo on liikkunut noin 15x:n paikkeilla. Erityisesti isoja yhtiöitä ostaneet sijoittajat ovat joutuneet maksamaan tyyriimmän hinnan osuuksistaan”, Pulkkinen toteaa.

Osakkeiden korkea arvostustaso P/E-kertoimella mitattuna on saanut sijoittajien hiljaisen hyväksynnän yhdestä yksinkertaisesta syystä: korkosijoituksista ei saa tuottoa.  ”Elämme nollakorkojen aikaa. Tämä tarkoittaa, että turvallisempana pidetyt korkosijoitukset eivät tuota mitään. Valtionvelkakirjojen korot ovat käyneet jopa negatiivisen puolella Japanissa ja Euroopassa. Minne muualle sijoittajat laittaisivat rahansa kuin osakkeisiin, joista saa ainakin hyvää osinkotuottoa?”, Pulkkinen kysyy.

Nyt korkoympäristö on kuitenkin muuttumassa.

Yhdysvaltojen 10-vuotisen valtion velkakirjan korko kävi viime heinäkuussa alimmillaan 1,46 prosentissa, mutta nyt korko on noussut jo yli 2,2 prosentin.

USA:n 10 vuoden valtionlainan korkotason kehitys

USA:n 10 vuoden valtionlainan korkotason kehitys

”Inderesin markkinaekonomisti Marianne Palmu kirjoittaa tämän päivän aamukatsauksessa, että Trumpin valinnan jälkeen nousu on jopa kiihtynyt. Mikäli tulevan presidentin puheet toteutuvat käytännössä edes osittain, velkaa tullaan ottamaan rutkasti lisää. Samoin Euroopassa velkakirjat ovat päässeet takaisin pinnalle negatiivisista koroista ja tarjoavat sijoittajille taas pientä tuottoa.”

Kun osakkeiden arvostustasoa verrataan korkotasoon, on tuottoero kaventumassa. ”Preemio, eli erotus osakkeiden tuoton ja riskittömän valtionvelankoron välillä, on ollut parhaimmillaan yli 5 % osakkeiden hyväksi vuoden 2009 maaliskuusta alkaneen nousun jälkeen.* Nyt korot ovat kuroneet erotusta kiinni ja preemio on enää 1,8 %.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös