Oma talous

Säästäminen voikin tulla kalliiksi

Tavallisesti säästämistä pidetään hyvänä ja vaurastumisen kannalta yhtenä kivijalkana. Nuukailu kuuluu myös monien maailman rikkaimpien harrastuksiin.

Mutta joskus säästämisvimma voi mennä liiallisuuksiin ja kääntyä saituudeksi, joka tuleekin yllättäen kalliiksi.

Amerikkalainen talousjulkaisu Forbes on listannut 12 tavallista säästövinkkiä, jotka pitkään jatkuvina voivat säästämisen sijaan käydä kukkaron päälle.

 1. Halpojen huonekalujen ja kodinkoneiden hankkiminen voi tarkoittaa sitä, että ne eivät kestä pitkään ja joudut ostamaan usein uusia. Voisi olla parempi ostaa samalla hinnalla hyvälaatuisia, mutta käytettyjä huonekaluja ja koneita.
 1. Tavaroiden ostaminen vain sen takia, että ne ovat alennuksessa. Tarpeettomien tavaroiden ostaminen on edelleenkin tarpeetonta, vaikka ne saisi todella edullisesti.
 1. Vakuutuksista tinkiminen. Jos jotain yllättävää sattuu, lasku on moninkertainen verrattuna kuukausittaisiin vakuutusmaksuihin.
 1. Auton ylläpidon laiminlyönti. Mitä pidemmälle vikoja pitkittää, sitä suuremmaksi auton korjauksista aiheutuvat kulut saattavat kasvaa.
 1. Surffailu tarjous- ja diilisivustoilla. Sivustot ovat käteviä, mutta niillä kannattaa vierailla vain tarpeen mukaan.
 1. Kukkaronnyörien liikakiristäminen. Aivan kuten painonpudotuksessa, säästämisessä ei kannata mennä liiallisuuksiin. Vaarana on, että siinä missä viitenä päivänä noudattaa tiukasti asettamiaan tavoitteita, kuudentena päivänä seuraa täydellinen romahdus.
 1. Luottokortin käytöstä kieltäytyminen. Jos luottokorttilasku liikkuu jatkuvasti luottolimiitin ylärajoilla, luottokortin käyttöä kannattaa varmasti rajoittaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että luotolla maksaminen poikii toisinaan myös erilaisia palkintoja ja bonuksia.
 1. Rahan tuhlaaminen halpaan pintamuotiin. Vaatteiden ja kenkien ostaminen pilkkahintaan voi tarkoittaa sitä, että vaatteiden laatu ei ole hyvä.
 1. Ruokaostoksista tinkiminen. Jos ostat halvan hinnan takia ruokaa, jota sinun ei tee mieli syödä, ruoka saattaa päätyä roskakoriin.
 1. Tulevaisuuden elintasosta tinkiminen. Esimerkiksi eläkepäiville varattujen säästöjen tuhlaus saattaa houkuttaa, mutta sen seurauksista kärsii myöhemmin.
 1. Sähköyhtiöiden tai internet-operaattorien tarjouksiin sortuminen. Vaarana on, ettet ole täysin tietoinen tarjoussopimukseen koko sisällöstä. Saatat maksaa vain ensimmäiset kuukaudet tarjoushintaa, mutta sopimus sitoo sinut palveluntarjoajaan pitkäksi aikaa normaalilla hinnoilla.
 1. Yksittäispakattujen tuotteiden ostaminen säästöpakkauksien sijaan. Esimerkiksi vessapaperia kannattaa ostaa useamman rullan pakkaus kahden rullan pakkauksen sijaan.
Kommentoi
Ylös
>