Oma talous

6 raha-asioiden peruspilaria parisuhteeseen

raha-asiat parisuhteessa

Amerikkalainen Business Insider on listannut menestyvien pariskuntien tottumuksia raha-asioiden suhteen.

Parisuhde ja yhteinen talous tarkoittavat yleensä myös raha-asioiden jakamista ja hoitamista yhdessä ainakin jollain tasolla. Kuinka menestyksekkäästi ja ilman riitoja raha-asioitaan hoitavat pariskunnat sen tekevät? Alla listattuna kuusi peruspilaria onnistuneeseen taloudenhoitoon parisuhteessa.

1. Yhteiset tavoitteet

On tärkeää, että pariskunta on samalla sivulla tulevaisuuden tavoitteistaan. Tähän kuuluu olennaisesti myös varallisuustavoitteet, jotka mahdollistavat monesti muiden tavoitteiden ja tärkeiden asioiden toteutumisen. Pariskunta voi esimerkiksi pohtia, laitetaanko säästöt kaukomatkaan vai säästetäänkö uutta asuntoa varten. Jos tavoitteista ei säännöllisesti keskustella, voi edessä olla pettymyksiä ja vaikeuksia, kun toinen haluaa elämältään matkustelua ja vapautta ja toinen taas asettua aloilleen unelmiensa asuntoon.

2. Isot päätökset tehdään yhdessä

Parisuhteessa on luonnollista jakaa vastuuta yhteisistä tehtävistä, mutta raha-asioiden hoitamista ei ehkä kannata jättää yksin toisen vastuulle. Ei, vaikka kuinka tekisi mieli sanoa ”hoida sinä, kun en minä niistä oikein mitään ymmärrä”. Isot talouteen liittyvät päätökset tulisi aina tehdä yhdessä niihin paneutuen, vaikka toinen olisikin vastuussa rutiinitehtävistä, kuten laskujen maksusta ja ostoksista.

3. Toisen taustan ymmärtäminen

On hyvä tuntea toisen menneisyyttä liittyen rahaan ja sen käyttöön, ymmärtääkseen tämän nykyistä suhtautumista raha-asioihin paremmin. Oliko lapsena kotona tiukkaa rahasta vai saiko puoliso aina kaiken haluamansa? Onko toista joskus huijattu, onko hän menettänyt rahaa tai onko rahankäyttö ollut ongelmallista? Kun nämä asiat on keskusteltu, on toisen asenteita ja tapoja helpompi ymmärtää ja tehdä päätöksiä ja kompromisseja yhteisten raha-asioiden suhteen.

4. Rahasta puhuminen tehdään helpoksi

Raha on tunnetusti yksi yleisimpiä riidanaiheita parisuhteessa. Miksi se sitä on, liittyy siihen, millä tavalla rahasta on totuttu puolison kanssa keskustelemaan. Jos rahasta puhuminen kääntyy syyttelyksi tai tuomitsemiseksi, keskustelu on epäonnistunut. Tässä kohtaa on tärkeää, että edellisen kohdan oppi on sisäistetty, eli puolisot ymmärtävät toistensa taustat liittyen raha-asioihin ja sitä kautta ymmärtävät myös toisen suhtautumista paremmin. Ideaalia on, jos rahasta voidaan puhua avoimesti ja jakaa uusia suunnitelmia ja ideoita tulematta tuomituksi.

5. Ei eletä yli varojen

Vaikka pariskunnalla teknisesti olisikin mahdollista ostaa 400 000 euron unelmatalo, se ei silti välttämättä ole hyvä ratkaisu, ainakaan mikäli hinta on maksukyvyn ylärajoilla. Hinnaltaan kipurajaa lähellä oleva asunto vie maksukykyä pois monista muista asioista, joita pariskunta ei ehkä tule talokauppaa tehdessään ajatelleeksi. Nämä asiat voivat esimerkiksi olla parin yhteisiä harrastuksia ja intohimoja, kuten matkustelu tai hienot illalliset. Elämänlaatua ei kannata huonontaa itselle liian kalliiden asioiden ostamisella.

6. Rahankäyttöä ei salailla

Menestyvässä parisuhteessa rahaa tai sen puutetta ei salailla eikä sitä käytetä myöskään aseena toista vastaan. Avoimuus raha-asioissa on yksi suhteen voimavaroista, sillä menestyvät parit pystyvät tukemaan toinen toistaan ja keksimään yhdessä ratkaisuja niin arjen pieniin kuin vähän isompiinkin rahapulmiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös