Oma talous

Miljardöörien säästövinkit

Richard Branson miljojääri

Kuva: Hardo Müller

Eivät ne suuret tulot, vaan pienet menot, sanotaan. Näyttää siltä, että myös maailman raharikkaat kitsastelevat kulutuksestaan.

Miksi näin? Mistä miljardöörit pihistelevät? Verkkolehti Lifehack.org on paljastanut omin avuin rikkautensa luoneiden henkilöiden säästöniksit.

1. Michael Bloomberg

Taloustietotoimisto Bloombergin perustaja Michael Bloomberg on yksi maailman rikkaimpia miehiä, mutta silti hän omistaa vain kahdet kengät – kaksi paria mustia kävelykenkiä.

Hän kehottaakin pysymään siinä, mikä toimii kohdallasi parhaiten: jos tiedät käyttäväsi kävelykenkiä ja viihtyväsi niissä, on turhaa ostaa mitään muuta. Sama pätee kaikkiin elämänalueisiin.

2. Bill Gates

Microsoftin perustaja Bill Gates kehottaa muistamaan menneet virheet oman talouden hallinnassa.

– On hienoa juhlia onnistumisia, mutta vielä tärkeämpää on oppia epäonnistumisesta, Gates on sanonut.

3. Ingvar Kamprad

IKEAn perustaja Ingvar Kamprad tunnetaan taloudestaan tarkkana miehenä, joka ei turhia pröystäile – hän esimerkiksi lentää edelleen turistiluokassa, vaikka varallisuutta riittäisi helposti omaan lentokoneeseen.

– Emme tarvitse nopeita autoja, näyttäviä titteleitä tai muita statussymboleita, koska voimme luottaa omaan tahtoomme ja vahvuuteemme, hän kirjoittaa elämänkerrassaan.

4. Warren Buffet

Maailman tunnetuimpiin ja menestyneimpiin sijoittajiin lukeutuva Warren Buffet asuu edelleen kodissa, jonka hän osti Oklahomasta vuonna 1958 vain 31 500 dollarilla. Silloin hän oli tavallinen ja säästeliäs opettaja, ei menestynyt miljardööri.

Buffetin vinkkinä onkin asua kodissa, joka vastaa tarpeisiimme. Vaikka miehellä on näyttävä omaisuus, hän ei näe syytä muuttaa suureen kartanoon, sillä hän viihtyy paremmin tavallisessa viiden makuuhuoneen omakotitalossaan.

5. Oprah Winfrey

Oprahin paras vinkki on oman intohimon seuraaminen. Tämä yksinkertainen motto on luonut naiselle miljardien eurojen omaisuuden.

– Sinusta tulee se, minkä uskot olevasi ja se, missä olet tänään, on seurausta siitä, mihin olet uskonut, hän on todennut.

Nainen kehottaa tekemään asioita, joiden tekemistä rakastaa ja tavoittelemaan sitä kaikin mahdollisin keinoin.

6. Richard Branson

Aseta itsellesi tavoitteita ja tee kaikki voitavasi, jotta saavutat ne. Brittimiljardööri Richard Branson kertoo aloittaneensa joskus vain listalla tavoitteita, jotka eivät olleet erityisen realistisia, mutta hän päätti saavuttaa ne – loppu on historiaa.

7. Carlos Slim

Meksikolainen bisnesmies Carlos Slim kehottaa aloittamaan rahan säästämisen mahdollisimman varhain: mitä aikaisemmin aloitat, sitä pidemmälle pääset, suuntasit sitten mille alalle tahansa.

8. John Caudwell

Kännykkäteollisuudella omaisuuden luonut englantilainen käyttää edelleen liikkumiseen pääasiallisesti julkista liikennettä, pyörää ja omia jalkojaan.

9. David Cheriton

David Cheriton sijoitti rahansa vuonna 1998 ideaan nimeltä Google, minkä ansiosta hänellä olisi varaa ostaa vaikka kokonainen liuta kampaamoita – sen sijaan hän leikkaa hiuksensa edelleen itse.

Miehen paras vinkki onkin tehdä itse se, minkä voi. Pienetkin säästöt ovat suuria pitkällä juoksulla.

10. Mark Zuckerberg

Facebookin perustaja Mark Zuckerberg on tunnettu nuukuudestaan, mistä yhtenä esimerkkinä on hänen autonsa: hän ajaa vaatimattomalla Acura-merkkisellä autolla, vaikka voisi hankkia millaisen menopelin tahansa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös