Valuuttakurssit

Kuinka alas euro voi vajota?

euro valuuttakurssi dollari sijoittaminen talous

Euro on menettänyt reippaasti vaihtokurssiaan suhteessa dollariin finanssikriisin jälkeen.

Keväällä 2008 euron ja dollarin vaihtosuhde kipusi lähelle tasoa 1,6. Sen jälkeen vaihtosuhde on heikentynyt ja keväällä 2014 kiihtynyt lasku vei kurssin alle tason 1,10. Nyt vaihtosuhde on enää 1,05.

Paineita euron arvoon tuovat monet tekijät. Esimerkiksi korkoero Saksan 10-vuoden valtiolainan ja USA:n 10-vuoden valtiolainan välillä on kasvanut. Rapakon takana keskuspankki Fed on painamassa jo jarrua kevyelle rahapolitiikalleen. Samaan aikaan euroalueella keskuspankki EKP jatkaa edelleen massiivista rahapoliittista elvytystään.

Euron heikentymiselle on myös muita syitä.

”Viime aikojen markkinaliike on nostanut europessimistit jälleen ulos poteroistaan. Italian pankkisektorin ongelmat ja epävarmuus liittyen ensi vuoden vaaleihin Saksassa, Hollannissa ja Ranskassa ovat yleisesti käytettyjä perusteluja euron heikkoudelle”, toteaa Taalerin sijoitustoimintojen johtaja Samu Lang markkinakatsauksessaan.

Langin mukaan suurin syy valuuttaliikkeeseen löytyy ennemminkin US dollarin vahvuudesta kuin euron heikkoudesta, ja tätä selittää pitkälti etenkin lyhyiden markkinakorkojen muita länsimaita nopeampi nousu. ”Kahden vuoden korkoerolla on vahva korrelaatio EUR-USD valuuttakurssin kanssa.”

Taaleri uskoo, että korkoeron nopein leventyminen on kuitenkin jo takanapäin. ”Dollarin nopea vahvistuminen alentaa inflaatio-odotuksia ja hillitsee FED:in halua nostaa ohjauskorkoja. Samalla markkinakorkojen nousupaine hidastuu ja dollarin vahvistuminen pysähtyy.”

Taaleri ei usko pariteettiin EUR-USD valuuttaparissa ja 1,02-tasonkin puhkaiseminen tuntuu epätodennäköiseltä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös