Markkinakommentit

FIM: Osakkeiden arvostustaso kestää huonoja uutisia

OMX Helsinki 25 osakeindeksi

Osakkeet näyttävät yhä edullisilta verrattuna korkosijoituksiin.

Sijoituspalvelutalo FIM on Helsingin pörssin OMX HEX 25 -indeksin yhtiöiden suhteellista arvostusta, eli arvostustasoa verrattuna joukkovelkakirjalainoihin. Tarkastelun FIM teki niin kutsutun ylisuurten tuottojen -mallin avulla (Abnormal Earnings model).

Mallin avulla FIM laski 25 kotimaisen yhtiön joukolle osakeriskipreemion. Riskipreemio laskemiseen on käytetty konsensus tulosennusteiden lisäksi oletuksemme näiden yhtiöiden pitkän aikavälin kasvusta ja betasta eli systemaattisesta riskistä. Riskipreemiossa verrataan osakkeiden tuottomahdollisuuksia suhteessa korkotasoon. Mitä korkeampi riskipreemio, sitä edullisempia osakkeet

FIM:n laskelmien mukaan Suomen markkinan osakeriskipreemio on nyt noin 6,4 prosenttia. Preemio on ollut laskussa viime aikoina. Esimerkiksi vuonna 2012 osakkeiden riskipreemio oli FIM:n laskelmilla lähes kahdeksan prosenttia.

Vaikka Suomen osakemarkkinan riskipreemio on supistunut, on se silti yhä korkealla tasolla, FIM toteaa aamukatsauksessaan.

Samalla kun osakkeiden riskipreemiot ovat laskeneet, on myös korkojen riskipreemio laskenut. Osakkeiden riskipreemio on yhä selvästi riskisiä korkosijoituksia, kuten high yield -lainoja korkeampi. Riskilainojen preemio on alle kolme prosenttia.

Osakesijoittajalle tämä on tietenkin positiivinen asia.

”Koska osakemarkkinoiden riskipreemio on edelleen korkealle, nykyinen arvostus kestää melko paljon huonoja uutisia yrityksiltä tai vaihtoehtoisesti selvää korkotason nousua”, FIM toteaa.

FIM odottaa pian alkavasta tuloskaudesta melko positiivista.

”Uskomme että kotimarkkinayhtiöiden tilanne on edelleen kehittynyt positiivisesti. Makrotilastojen perusteella globaali investointikysyntä olisi piristynyt etenkin neljänneksen loppua kohti, mikä voi piristää investointitavarayhtiöiden näkymiä vuodelle 2017.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös